Wat betekenen de nieuwe roamingregels voor mij? - Hoofdinhoud
Wat ga ik besparen?
Extra kosten. Tot nu toe moest je in EU-lidstaten, bij gebrek aan wifi, je dataroaming aanzetten om een whatsappje te versturen. Dat kan iedereen doen, maar kost extra geld. Een simpel whatsappje is dan nog wel te overzien, maar we zijn steeds meer gewend om alles te streamen. Een dagje naar Spotify luisteren of YouTube kan dan al snel in de papieren lopen.
Jij als consument betaalt niks extra's meer. In plaats daarvan komen de kosten te liggen bij de mobiele providers. Zij gaan elkaar zogenoemde whole sale-kosten betalen. Dit betekent dat een telecomprovider in Nederland een concurrent in Spanje een bepaald bedrag moet overmaken. Bij een aantal providers is dit een kwestie van geld schuiven, omdat ze in meerdere landen actief zijn.
Wat gebeurt er als mijn bundel op is?
De gevolgen daarvan zullen per provider verschillen. Het advies is om dit even bij je provider na te vragen. Bij bijvoorbeeld KPN gaat de snelheid omlaag en heb je de gelegenheid om tegoed bij te kopen.
Over die whole sale-tarieven is stevig onderhandeld. In die gesprekken stonden het noorden en het zuiden van Europa recht tegenover elkaar. Telecomproviders in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland hebben baat bij lage onderlinge prijzen. Anders maken ze veel kosten op het moment dat hun klanten in de zomer, in bijvoorbeeld Italië, veel data verbruiken.
Uiteindelijk is er een akkoord bereikt: de tarieven gaan de komende jaren langzaam naar beneden. Vanaf 15 juni betalen providers voor 1 gigabyte 7,70 euro. In 2022 zal dit uiteindelijk zakken naar 2,50 euro.
Kan het mij nog geld gaan kosten?
Waarvoor wordt gevreesd is dat de telecomproviders uiteindelijk besluiten om alsnog kosten door te berekenen in abonnementstarieven. Bijvoorbeeld als ze merken dat het ze allemaal wel erg veel kost. De providers zeggen dat dit niet aan de orde is. D66-Europarlementariër Marietje Schaake heeft de afgelopen tijd aangegeven daar scherp op te gaan letten.
Zijn er nog dingen die ik moet doen voordat ik kan roamen?
Je moet zodra je de grens over bent op je telefoon dataroamen aanzetten. Dit zou je standaard aan kunnen zetten, maar het gevaar is dan wel dat als je een keer in een niet-EU-land bent en vergeet dit uit te zetten alsnog tegen hoge kosten kan aanlopen. De providers sturen je wel elke keer als je de grens overgaat een sms.
Hoe zet ik dataroamen aan?
Android: dat verschilt per fabrikant, maar in grote lijnen zijn dit de stappen: Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken en dan Roaming aanzetten.
iOS: Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data > Schakel Dataroaming in.