Onvoldoende waarborgen voor vluchtelingenkinderen in Eurodac-database

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 30 mei 2017.

Vandaag stemde de LIBE-vakcommissie in het Europees Parlement over het hernieuwde Eurodac-voorstel, de Europese database met vingerafdrukken van asielzoekers. De leeftijdsgrens van personen in de database is verlaagd van veertien naar zes jaar. D66 heeft het voorstel niet gesteund, omdat de rechten van kinderen onvoldoende gewaarborgd zijn.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld reageert:

"In Europa worden meer dan 10.000 vluchtelingenkinderen vermist. Wat D66 betreft is er maar één goede reden voor het verzamelen van gegevens van kinderen vanaf zes jaar. Dat is om ervoor te zorgen dat deze kwetsbare groep uit handen blijft van mensenhandelaren en kinderen weer herenigd worden met hun familie. Ik ben dan ook blij dat het D66-voorstel voor een speciale divisie bij Europol voor de bescherming van deze kinderen is aangenomen.” 

Ondanks inspanningen van D66 blijven er hiaten, waardoor de rechten van kinderen onvoldoende gewaarborgd zijn: 

In 't Veld: "Wat D66 betreft mogen de vingerafdrukken van kinderen alleen in het bijzijn van een toegewezen voogd worden afgenomen en alleen gebruikt worden voor de bescherming van het kind. In dit voorstel is daaraan voorbij gegaan. Nu worden kleine kinderen gestigmatiseerd als terrorist of zware crimineel.” 

De hervorming van de Eurodac-verordening is onderdeel van het Gemeenschappelijk Europees Asielstelsel (GEAS). Hierin stelt de Europese Commissie voor de gegevens van asielzoekers niet alleen te gebruiken voor identificatie in het kader van asielprocedures, maar ook de mogelijkheden uit te breiden voor gebruik door politie, justitie en veiligheidsdiensten. Daarbij is de leeftijdsgrens van personen in de database verlaagd van 14 naar 6 jaar.