Goed dat ook nationale parlementen over EU handelsverdragen gaan stemmen - Hoofdinhoud
Vandaag was het dan zover. De langverwachte uitspraak van het Europees Hof van Justitie over het handelsverdrag tussen Singapore en de EU. Met verstrekkende gevolgen voor het Europees handelsbeleid en de Brexit. Het Hof heeft besloten dat, vanwege de nationale dimensies van onder andere investeerdersbescherming, de EU niet in z’n eentje het verdrag mag goedkeuren. Ook de nationale parlementen moeten het in stemming brengen.
Met de uitspraak raakt de Europese Unie een van haar kerncompetenties kwijt. Toch ben ik blij met deze uitspraak. Al langer pleit ik voor inspraak van de Tweede Kamer. Moderne handelsverdragen gaan namelijk al lang niet meer over tariefverlaging, maar juist over standaarden, in investeerdersbescherming en andere zeer politieke onderwerpen. Al deze zaken hebben ook een sterke nationale component. Daarom is het goed dat, naast het Europees Parlement, ook de Tweede Kamer zich over dergelijke verdragen buigt.
De uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor het verdrag met Singapore. Vanaf nu moeten alle brede handelsverdragen aan zowel het EP als de nationale parlementen voorgelegd worden. Dit heeft gevolgen voor de aankomende verdragen met bijvoorbeeld Japan en Mexico, maar ook voor het uiteindelijke verdrag met het Verenigd Koninkrijk. Dit is een streep door de rekening van May, omdat ze nu, naast de EU-belangen, ook de wensen van alle individuele lidstaten in overweging moet nemen.
Agnes Jongerius