Juridisch kader nodig voor verwijderen fake news - Hoofdinhoud
Juridisch kader nodig voor verwijderen fake news
D66-Europarlementariër Marietje Schaake pleit met 23 andere Europarlementariërs voor een transparante Europese aanpak voor het verwijderen van illegale online content. Schaake: “Er heerst nu grote chaos over hoe en wanneer internetbedrijven berichten moeten verwijderen. We hebben een nieuwe Europese wet nodig die aangeeft welke berichten een bedrijf offline kan halen, maar ook wat internetgebruikers kunnen doen als dat onterecht gebeurt.”
Internetpolitie
Begin deze week sprak de rechter in Oostenrijk zich uit voor het consequent verwijderen van fake news door Facebook. Duitsland dreigt met boetes tot 50 miljoen euro als berichten niet snel genoeg worden verwijderd. Schaake: “De druk op internetbedrijven om fake news aan te pakken wordt iedere dag groter. Zij mogen echter geen internetpolitie worden, die zonder enig juridisch kader berichten verwijderen. Om te voorkomen dat grote internetbedrijven het heft in eigen hand nemen, hebben we grensoverschrijdende, transparante afspraken nodig. Dat is ook in het belang van internetgebruikers.”
Wildgroei aan regels
Op Europees niveau bepaalt op dit moment de ‘e-commerce richtlijn’ de regels voor sociale media. De richtlijn werd aangenomen toen Facebook en YouTube nog niet bestonden en is dus verouderd. Schaake: “Zonder een moderne Europese richtlijn ontstaan 28 verschillende aanpakken van fake news. Lidstaten leggen hun eigen regels op aan internetbedrijven. Een nieuwe gezamenlijke Europese aanpak die duidelijk maakt wat de rechten en plichten zijn van online gebruikers en bedrijven is een must. Alleen zo voorkomen we een wildgroei aan regels.”
Eerder haalde YouTube onterecht een filmpje offline van een politiek debat van Schaake. Lees hier de gezamenlijk brief van de 23 Europarlementariërs: https://marietjeschaake.eu/en/meps-want-notice-and-action-directive