Worldlog 8 mei 2017

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 8 mei 2017.

Duizenden mensen over de hele wereld gingen zaterdag 29 april de straat op om aandacht te vragen voor klimaatverandering. In Amsterdam liep ook de Partij voor de Dieren mee met deze People’s Climate March. Met de leus ‘Less meat, less heat’ brachten we de destructieve effecten van de vee-industrie op het klimaat onder de aandacht. De veehouderij stoot immers wereldwijd meer broeikasgassen uit dan alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen bij elkaar. Bovendien is voor de productie van 1 ons rundvlees maar liefst 1.500 liter nodig. Omgerekend betekent dit dat je met één dag geen vlees eten evenveel water bespaart als met een maand lang niet douchen!

Ondanks deze wetenschappelijk onderbouwde feiten zien beleidsmakers nog onvoldoende de noodzaak en urgentie van een kleinere veestapel in. Integendeel. In Nederland, het meest veedichte land ter wereld, houden melkveehouders nu ruim 2,5 keer zoveel koeien als begin jaren tachtig. Van deze schaalvergroting wordt niemand beter: het klimaat niet, de koeien niet en ook de boeren niet. De Partij voor de Dieren wil af van deze doodlopende weg en kiest voor het pad van kleinschaligheid, diervriendelijke en biologische landbouw en meer focus op de productie van plantaardige alternatieven.

In een van mijn vorige blogs vertelde ik dat onze Europarlementariër Anja Hazekamp samen met BirdLife naar Malta zou gaan om de voorjaarsjacht op kwartels en andere (trek)vogels in beeld te brengen. Zij stuitte daar op de eerste dag al op allerlei illegale activiteiten, zoals de inzet van verboden elektronische vogellokkers in het jachtveld. Deze misstanden komen nog eens bovenop het feit dat de jacht op trekvogels die onderweg zijn naar hun broedplaatsen sowieso verboden is door de Europese Vogelrichtlijn. Anja heeft de Maltese regering verzocht om de voorjaarsjacht op trekvogels te sluiten. Terug in Brussel heeft ze samen met negen collega-Europarlementariërs vragen gesteld over de illegale jacht op Malta en gemaand tot actie van de Europese Commissie.

Ook in Nederland heeft onze fractie vragen gesteld over de jacht. We hebben gepleit voor een jachtverbod in natuurgebieden tijdens het broedseizoen, aangezien de activiteiten van jagers in deze maanden de natuur nog ernstiger verstoren.

Over de jacht gesproken… Vanuit de VS bereikte ons het slechte nieuws dat Trump de door Obama ingevoerde restricties op de jacht op grote roofdieren in Alaska heeft ingetrokken waardoor wolven en beren vogelvrij zijn verklaard. Weer een bewijs dat een krachtig tegengeluid hard nodig is. Daarom ben ik zo blij met de groei van onze beweging over de hele wereld en het groeiend besef onder de bevolking wereldwijd. Het was bemoedigend te zien dat juist in Washington de Climate March vele tienduizenden bezorgde Amerikanen op de been bracht. Bemoedigend, maar tegelijk ook bedenkelijk. Of zoals de Amerikaanse fotograaf en activist Ansel Adams zei: ‘Het is angstaanjagend dat we onze eigen overheid moeten bevechten om het milieu te redden.’

Gelukkig was er ook goed nieuws uit de VS. Los Angeles gaat het gebruik van wilde dieren voor entertainment verbieden. Dat betekent een einde aan circussen, feesten en andere evenementen met wilde dieren. Ook Guatemala heeft vorige maand deze mooie stap gezet!

Tot de volgende keer.

Groet, Marianne Thieme