Vaders krijgen waar ze recht op hebben

Met dank overgenomen van A.M. (Agnes) Jongerius i, gepubliceerd op woensdag 26 april 2017, 3:40.

Agnes Jongerius is blij met het plan voor een uitbreiding van het vaderschapsverlof dat vandaag door de Europese Commissie is gepresenteerd. Het voorstel maakt onderdeel uit van de plannen voor een Sociale Pijler om de Europese Unie meer te laten doen op sociaal beleid. Voor vaders moeten er in de toekomst 10 betaalde verlofdagen komen na de geboorte van hun kind.

“We zijn toe aan een moderne arbeidsmarkt. En daar hoort bij dat vaders net als moeders de tijd krijgen om na de geboorte bij hun kind te zijn”, aldus Agnes Jongerius.

De plannen gaan over meer dan verlof direct na de geboorte van een kind. Ook zijn er voorstellen die gaan over het zorgen voor oudere kinderen. De Commissie stelt namelijk voor dat ouders tot het 12e levensjaar van hun kind minstens 4 maanden betaald verlof op kunnen nemen - ook opgedeeld in stukjes.

Om vaders te stimuleren daar gebruik van te maken geldt daarbij use it or lose it. Ook dat is vooruitgang, vindt Jongerius.

“Als vaders hun verlof kunnen overdragen aan de moeder, dan gebeurt dat nog veel te vaak. We moeten toe naar een situatie waarin het zorgen voor kinderen de normaalste zaak van de wereld is voor vaders. En waarin werkgevers daar ruimte voor bieden.”

Over de andere plannen van de Sociale Pijler heeft Agnes Jongerius gemengde gevoelens. Deze voorstellen gaan o.a over gelijke toegang tot de arbeidsmarkt en eerlijke arbeidsomstandigheden.

“Aan de ene kant is het mooi, dat er voor het eerst in tien jaar sociale voorstellen komen van de Commissie. Aan de andere kant hebben de aanbevelingen weinig tanden, en hebben we meer concrete voorstellen nodig zoals die over het vaderschapsverlof.”

“De Plannen zijn wel een stap in goede richting en het Europees Parlement probeert de Commissie al jaren tot socialere wetgeving te dwingen, en daar lijkt nu een begin mee te zijn gemaakt.”

(persbericht 26 april 2017)