Europarlement kiest voor fatsoenlijke opvang asielzoekers

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 25 april 2017.

D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld krijgt brede steun voor haar voorstel om de Europese normen voor opvang van asielzoekers gelijk te trekken in heel Europa. De voorstellen van de D66’er om de kansen, integratie en veiligheid van asielzoekers te verbeteren kregen vandaag een meerderheid in de commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE).

In ‘t Veld: “Wereldwijd slaan mensen op de vlucht voor geweld en voortwoedende conflicten. Alleen met één gezamenlijk Europees asielbeleid kunnen we deze vluchtelingenstromen aan. De afgelopen maanden heb ik samen met alle fracties, van links tot rechts, gewerkt aan een voorstel voor fatsoenlijke opvang. Vandaag laten we zien dat het Europees Parlement tot duurzame oplossingen kan komen.”

Veilige opvang

Het D66-voorstel dat toeziet op veilige opvang van alle asielzoekers, waaronder kwetsbare groepen als vrouwen, kinderen, LHBTI's en slachtoffers van martelingen, kreeg brede steun. “Over één punt was grote overeenstemming: kinderen mogen onder geen enkele voorwaarde worden opgesloten. Ik ben blij dat het Parlement zich hardmaakt voor betere bescherming van minderjarige asielzoekers. Detentie is nooit in het belang van een kind,” aldus In ‘t Veld.

Taalles vanaf dag één

Een belangrijk onderdeel uit het aangenomen voorstel is taalles vanaf dag één, en het recht om te solliciteren. In ‘t Veld: “Leer nieuwkomers in Europa direct de taal, zodat ze een goede start maken met integreren en sneller aan het werk kunnen. Het is in ieders belang dat ze zo snel mogelijk meedoen in de samenleving. Taalles is daarvoor het startpunt.”

In ‘t Veld is namens het Europees Parlement rapporteur op de herziening van de opvangrichtlijn en zal namens het Parlement onderhandelen met de Europese Raad en de Europese Commissie. In mei debatteert en stemt het Parlement plenair over het voorstel.