33989, nr. 10 - Amendement Van Raak over het slechts opnemen van een rechterlijke toets - Verandering van de Grondwetsbepaling over de onschendbaarheid van brief-, telefoon- en telegraafgeheim (Grondwetswijziging, eerste lezing)

Dit amendement op het wetsvoorstel Verandering van de Grondwetsbepaling over de onschendbaarheid van brief-, telefoon- en telegraafgeheim (Grondwetswijziging, eerste lezing) werd op 10 april 2017 ingediend door het Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP)1.
 
De toelichting van de indiener luidt als volgt:
 

Met dit amendement wordt geregeld dat er slechts een rechterlijke toets wordt opgenomen in de Grondwet, zoals nu geldt voor het briefgeheim. Nu e-mail en andere vormen van digitale communicatie grotendeels het communiceren via papieren brieven hebben vervangen, ziet de indiener geen reden de grondwettelijke bescherming te verminderen. Een rechterlijke uitspraak zorgt voor een onafhankelijke toets en beschermt burgers tegen ongewenste bemoeienis door de overheid.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 10 april 2017, amendement, nr. 10     KST3398910
Amendement Van Raak over het slechts opnemen van een rechterlijke toets
 

2.

Dossier

  • 33989 - Verandering van de Grondwetsbepaling over de onschendbaarheid van brief-, telefoon- en telegraafgeheim (Grondwetswijziging, eerste lezing)

  • 1. 
    Energieke, strijdbare en debatvaardige Brabantse SP-politicus; eerst drie jaar in de Eerste Kamer en daarna, vanaf 2006, ruim veertien jaar in de Tweede Kamer. Was als docent geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en daarna directeur van het wetenschappelijk bureau van de SP, waarvan hij later voorzitter werd. Als Kamerlid woordvoerder op het gebied van het binnenlands bestuur, constitutionele zaken, koninklijk huis, kiesrecht, beloning ambtsdragers, werkwijze van de Kamer, Koninkrijksaangelegenheden en veiligheid. Was tevens lid van het Presidium. Bracht in 2016 een wet over bescherming van klokkenluiders tot stand en had in 2020 succes met een voorstel in eerste lezing over het correctief referendum. Sinds 1 april 2021 is hij hoogleraar 'Erasmiaanse waarden' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij promoveerde eerder op een studie over het 19-eeuwse conservatisme.