Een samenleving met vrijheid zonder zekerheid kent geen echte gelijkheid - Hoofdinhoud
Ik moet een bekentenis doen. Ik ben van nature nogal ongehoorzaam. Ik heb mij nooit neergelegd bij onrecht. Als de een als minder gezien wordt dan de ander. Vroeger leverde mij dat nog wel eens een bloedneus op, als ik op het schoolplein als brugger voor de nog kleinere bruggers probeerde op te komen.
Met tijd kwam wijsheid en zag ik dat ik onrecht beter kon bestrijden door samen met mensen op te komen voor gelijke kansen
En dat heb ik gedaan, eerst in het onderwijs en daarna bij de FNV. Want iedereen hoort erbij en moet mee kunnen doen. Ik heb het zelf ook heel persoonlijk ervaren hoe belangrijk dat is. Wat er gebeurde toen in mijn gezin een inkomen volledig wegviel door ziekte, en er niets verzekerd was omdat het onbetaalbaar is voor ZZPérs om zich te verzekeren. Dan valt iedere basis, iedere vaste grond onder je weg. We hebben alleen de vrijheid om echt iets van ons leven te maken als we vaste grond onder de voeten hebben, als de basis zeker is. Dan hebben we de vrijheid om echt te zijn wie we zijn en ons ten volle te ontplooien. Maar die vaste grond is er voor teveel mensen niet.
Voorzitter,
Hoe vaak staan wij allen stil bij de vrijheden die wij hier kennen?
Elke dag? Eén keer per week? Maandelijks?
Voorzitter,
De vrijheid om je leven zelf in te richten, een gezin te stichten, de vrijheid om alles te kunnen zeggen. De vrijheid om een school te kiezen, de vrijheid om je eigen partner te kiezen. De vrijheid om te geloven, in niets, in iets of in een God. De vrijheid om altijd veilig over straat te kunnen gaan.
Ook hand in hand.
Máár voorzitter, vrijheid betekent weinig zonder zekerheid.
De zekerheid van werk, van een inkomen. Je moet erop kunnen vertrouwen dat je naar een dokter kunt gaan als je ziek wordt. Dat je beschermd wordt wanneer je het even moeilijk hebt.
De zekerheid van een veilige omgeving, thuis, maar ook op straat. En de zekerheid dat je alles kunt worden. Wat je ook gelooft. Waar je ook vandaan komt
Je bent pas echt vrij als je die zekerheid hebt in je leven, als je in staat bent om jezelf te ontwikkelen en jezelf te kunnen zijn. Een samenleving met vrijheid zonder zekerheid kent geen echte gelijkheid.
Voorzitter,
Dat brengt mij op discriminatie. Een van die hardnekkige problemen die onze vrijheden bedreigt. Discriminatie zit helaas in alle geledingen van onze samenleving. Onlangs werden we daar weer mee opgeschrikt, door de gebeurtenissen in Arnhem. Het moet overal veilig zijn om rond te kunnen lopen, als vrouw, met een andere huidskleur of een andere seksuele voorkeur.
Voorzitter,
Discriminatie verbannen we niet door een enkele wet. Dat kan alleen een alomvattende aanpak zoals mijn voorganger Marcouch al voorstelde. Op school, bij de politie, in de rechtszaal en in de opvoeding. Voor dit debat heb ik daarom een aantal vragen:
Kan minister Blok toelichten hoe het staat met de uitvoering van de motie Marcouch voor een integrale aanpak van discriminatie? Om de informateur alvast te helpen heb ik een tekst gemaakt voor een toekomstig regeerakkoord. Voorzitter die zou ik u aan willen bieden met het verzoek dit door te geleiden aan de informateur.
Onder andere het COC pleit voor hogere straffen bij discriminerend geweld. De Partij van de Arbeid steunt dit, kan de minister Blok hierop reageren?
Wat gaat de minister doen in afwachting tot de behandeling van onze initiatiefwet voor het strafbaar stellen van seksuele intimidatie op straat zodat iedere vrouw veilig over straat kan, zonder nagesist, gefloten of beschimpt te worden?
En tot slot een vraag aan minister Asscher. Ook op de werkvloer wordt er gediscrimineerd, of dat nou is vanwege je achternaam, je leeftijd of seksuele voorkeur. Bij het aanname beleid van bedrijven worden mensen niet uitgenodigd vanwege hun achternaam. Hoe kan de minister de Arbeidsinspectie uitrusten om dit tegen te gaan?
Graag een reactie van de ministers.