Bangladesh heeft onze steun nodig - Hoofdinhoud
Agnes Jongerius (PvdA) zou het ten zeerste betreuren als Bangladesh alle toegang tot de Europese markt zou worden ontzegd. Het straatarme land heeft de steun van Europa bikkelhard nodig. Tegelijk moet ze constateren dat de Bengaalse overheid te weinig doet om de situatie, met name op het gebied van vakbondsrechten, substantieel te verbeteren. Doormodderen lijkt geen optie meer, vooral nu de Europese Commissie heeft gedreigd met verregaande sancties.
Tot die slotsom komt Agnes Jongerius, op dit moment op bezoek in Bangladesh. Op 16 maart, enkele dagen voor het vertrek van de PvdA-Europarlementariër, verstuurden drie directeuren van de Europese Commissie een brief aan Bangladesh. In deze brief werd de regering van het Oost-Aziatische land aangesproken op de verslechterende positie van vakbonden in het land. Specifiek werden de registratie van nieuwe vakbonden, intimidatie van leiders en het officiële verbod op collectieve organisatie in de speciale exportzones genoemd.
Wat nieuw is, is dat de Commissie expliciet dreigde met het op termijn opheffen van bepaalde voorwaarden van markttoegang tot Europa. Dit zou een enorme klap betekenen voor het straatarme land, dat voor meer dan 60% van haar export afhankelijk is van de Europese markt. De brief is dan ook als een bom ingeslagen, merkt Agnes Jongerius, die deze week afspraken had met ministers, werkgevers en werknemersorganisaties en NGO’s.
Jongerius: “We zien zeker verbetering op bepaalde gebieden. Zo is er, onder grote Westerse druk, veel gedaan aan veiligheid in exportgerichte kledingfabrieken.” Tegelijk onderschrijft Jongerius de boodschap van de Europese Commissie volkomen: “Het ontslaan, intimideren en zelfs mishandelen van vakbondsleden en -leiders zijn nog steeds veelvoorkomende praktijken.”
Jongerius: “De leiders van het land en de industrie zijn echt ontzettend geschrokken, ik hoop dan ook echt dat ze werk gaan maken van serieuze hervormingen.” Want, zo zegt Jongerius, het verlies van markttoegang zou ook een gigantische klap betekenen voor de fragiele economie en reeds torenhoge werkgelegenheid in het ontwikkelingsland: “Laten we vooral hopen dat het zover niet hoeft te komen, al is het goed dat de optie nu op tafel ligt.”
( Persbericht 30 maart 2017)