Nederland mijn Vaderland
“Dit boek houdt Nederland een nuttige spiegel voor” - Paul Scheffer
“Een van de beste boeken van 2015” - NRC Handelsblad
“Een confronterend kijkje in de spiegel. Wel zo prettig” ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ - De Nieuwe Revu
‘Waarom snappen wij nog steeds niet dat Özdil óók een Nederlandse naam is?’ Dit is de centrale vraag die historicus Zihni Özdil stelt in Nederland mijn vaderland (Uitgeverij De Bezige Bij).
Nederland heeft ‘de ander’ altijd getolereerd, maar niet geaccepteerd. Dat staat haaks op gelijkheid. Ook ‘de ander’ weigert te erkennen dat hij een Nederlander is. Het resultaat is een land waarin mensen langs elkaar heen leven. Maar het maatschappelijk besef ervan blijft uit.
Özdil onderzoekt in dit pamflet wat de historische wortels van de Nederlandse uitsluiting zijn. Zonder ‘autochtoon’ of ‘allochtoon’ te sparen haalt hij genadeloos uit naar onze ingebakken afkeer van diversiteit en vermenging.
Bestel:
- 1.Publicist en docent, die ruim twee jaar Tweede Kamerlid voor GroenLinks was. Onafhankelijk denker die 'zonder last' wilde opereren. Was onder meer organisator van debatten, columnist van NRC en programmamanager van het Turkije Instituut en verder docent geschiedenis aan de universiteiten van Rotterdam en Amsterdam. Als Tweede Kamerlid hield hij zich bezig met arbeidsmarkt en werkgelegenheid, pensioenen, beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Keerde zich in de media tegen het sociaal leenstelsel, waarmee GroenLinks eerder had ingestemd, en kreeg met verstoorde verhoudingen in de fractie te maken. Vertrok daarom als Kamerlid.