Buitenland: terug achter de dijken of niet? - Hoofdinhoud
Er valt veel te kiezen op 15 maart. Vandaag deel 3 van een serie: wat is volgens de partijen de rol van Nederland in het buitenland?
Het beeld wordt er vaak bijgehaald zodra het gaat om de rol die Nederland in het buitenland zou moeten spelen: zijn we de koopman of de dominee? Anders geformuleerd: moeten we in ons buitenlandbeleid vooral inzetten op het eigen economische- en veiligheidsbelang, of gaat het vingertje omhoog bij misstanden en houdt Nederland ook vast aan het belang van minderbedeelden?
De uitersten zijn goed zichtbaar in de verkiezingsprogramma's. Aan de ene kant van het spectrum staat de PVV, die buitenlands beleid afdoet met 'Nederland uit de EU', 'grenzen dicht' en 'geen geld meer naar ontwikkelingshulp'. Hierna volgt VNL, dat 'geen hulp, maar handel' wil.
Ook de VVD toont zich een ware koopman. De partij wil vooral actief zijn in landen 'waar onze belangen op het spel staan'. Het is zeker niet de bedoeling dat Nederland zich 'terugtrekt achter de dijken', want de partij wil ambassades versterken in landen waar economische kansen of juist bedreigingen liggen.
Thema's waar de VVD zich op concentreert, zijn veiligheid, migratie, terrorisme en handel. Dat betekent dat 'mensenrechten niet bepalen met welke landen we relaties onderhouden'. Er wordt samengewerkt in Europees verband, bijvoorbeeld om de gezamenlijke buitengrenzen te beschermen.
Volgens partijen aan de rechterkant leidt het morele vingertje van links nergens toe. 'Je moet realistisch zijn over wat wij andere landen nog kunnen leren', zegt Han ten Broeke, buitenlandwoordvoerder van de VVD.
Volgens rechts leidt het morele vingertje van links nergens toe
Ten Broeke gelooft ook niet dat 'je met traditionele hulp landen tot ontwikkeling kunt brengen'. 'We hebben geprobeerd er meer grip op te krijgen, maar het was waden door dikke modder.'
Lees het hele artikel in De Volkskrant