Amsterdam Sportstad - Hoofdinhoud
Afgelopen weekend was met Jumping Amsterdam de aftrap van een zeer veelbelovend sportjaar. We hebben zoveel mooie evenementen gepland staan, zoals de wereldkampioenschappen Beachvolleybal, de World Homeless Cup en Sail.
Ik hoop u allen bij deze mooie sportevenementen te mogen zien.
Maar 2014 was ook ongelooflijk succesvol. Ik noem slechts een paar hoogtepunten;
-
-Amsterdam Swim Cup
-
-Wereldkampioenschappen Roeien op de Bosbaan
-
-Coolste Baan van Nederland in het Olympisch Stadion waar 108.000 recreanten kwamen schaatsen en waar de Nederlandse kampioenschappen werden gehouden.
-
-De enorme successen van onze Hollandse helden tijdens de Olympische Spelen in Sotchi
We slagen er in als Nederland, en zeker ook als Amsterdam, steeds beter in grote, betekenisvolle evenementen naar ons land te halen en die vervolgens succesvol en lucratief te organiseren.
Aan de ene kant hebben deze evenementen een groot economisch effect. Zij leveren inkomsten op in de vorm van consumptieve bestedingen en omzetvermeerdering. Zo was de Europa League Finale in 2013 goed voor 45 miljoen euro. Een flink deel daarvan, 32 miljoen euro, kwam ten goede aan de stad Amsterdam.
Maar sport levert ook sociaal- maatschappelijke voordelen op. Topsport stimuleert breedtesport. Sport die door alle lagen van de bevolking beoefend kan worden op amateurbasis. We zetten ons als stad dan ook stevig in voor breedtesport, met als belangrijkste doel mensen (weer) aan het bewegen te krijgen. Meer bewegen is niet alleen goed voor je geest en lichaam, in georganiseerd verband sporten is ook nog eens ontzettend gezellig.
En we kunnen de voordelen van sport niet jong genoeg ervaren. In een stad waar 27% van de kinderen lijdt aan overgewicht of obesitas is dit zeker geen overbodige luxe!
We hebben nog een wereld te winnen!