Strijd voor meer werk en zekerheid - Hoofdinhoud
Vandaag maakte het CBS nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt bekend: De werkloosheid daalt snel en steeds meer mensen komen weer aan de slag. Nederland kent de grootste banengroei in vijf jaar en het aantal mensen met een vast contract neemt toe.
Dit is een kentering en voor het eerst sinds 2009. Dat is goed nieuws! Maar ik ben nog niet tevreden. Want het blijkt ook dat het aantal flexwerkers toeneemt en flink ook. Veel van deze mensen snakken naar meer zekerheid. Gewoon weten waar je aan toe bent. Voor je werk, je gezin, je woning.
Sommige politieke partijen zullen de cijfers van vandaag aangrijpen voor een pleidooi voor minder bescherming. Ze zullen zeggen: ‘Zie je wel, we moeten het ontslagrecht versoepelen, want werkgevers kunnen nu geen vaste banen geven.’
Dat is de filosofie van sommige grote bedrijven en van de liberale partijen. Ze willen minder zekerheid in plaats van meer. Minder bescherming voor werknemers en meer loonconcurrentie tussen collega’s door oneerlijke arbeidsmigratie. Ze gebruiken moderne woorden, maar staan voor een achterhaalde agenda van hyper flex. Alsof we nog in de tijd van de dagloners leven. Hun agenda helpt alleen de grote werkgevers, maar biedt de gewone man enkel onzekerheid.
Dat is het verkeerde medicijn en dat zal ik nooit accepteren.
We mogen mensen simpelweg niet tot een arbeidsrechtelijk risico of kostenpost reduceren.
Iedereen weet ik blijf strijden voor meer vaste banen. En vandaag blijkt eens te meer dat die strijd hard nodig is. We zijn er nog lang niet. De kostenverschillen tussen vast en flex moet kleiner en de risico’s voor werkgevers moeten omlaag. Juist nu het beter gaat met Nederland kunnen we hier verdere stappen inzetten. We willen meer bescherming voor zzp-ers, stevige steun voor werkgevers die mensen in dienst nemen, ziekterisico’s van kleine bedrijven beperken en payroll aan banden leggen.
Nederland heeft behoefte aan meer zekerheid in plaats van minder bescherming. Deze keuze ligt voor op 15 maart. Daar gaan de verkiezingen over.