Worldlog 13 februari 2017

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 13 februari 2017.

Privacy van burgers is iets waar we veel waarde aan hechten. In Nederland zijn politici nu bezig met een zogenaamde “sleepnet-wet” waarmee het internet grootschalig mag worden afgeluisterd door de geheime dienst. Er wordt gesproken over een “sleepnet-wet” omdat de geheime dienst met deze wet letterlijk met een sleepnet door het internet zou mogen gaan om informatie van burgers te verzamelen, zelfs als hier geen enkele aanleiding toe is.

Onder het mom van terrorismebestrijding wordt de zogenaamde sleepnet-methode ingevoerd: grote hoeveelheden random gegevens worden verzameld en doorzocht op patronen. Met de “sleepnet-wet” wordt iedere burger verdacht gemaakt en worden hun rechten ingeperkt. Onnodig, want uit onderzoek naar aanslagplegers bleek dat zij allang in beeld waren bij de geheime diensten.

Wij vinden dat met het aftappen en in de gaten houden van onschuldige mensen echt een grens wordt overschreden. Privacy biedt ons veiligheid en beschermt ons tegen de staat. Wanneer we onze privacy opgeven, geven we een belangrijk deel van onze veiligheid op. Inperking van de rechten van burgers mag alleen in uiterste gevallen.

Het is zeer triest dat een meerderheid van onze Tweede Kamer voor deze wet heeft gestemd. Ik zal met de Partij voor de Dieren altijd blijven strijden voor de privacy en veiligheid van burgers. Onlangs bleek uit onderzoek zelfs nog dat de Partij voor de Dieren de partij is die het beste opkomt voor de privacy in Nederland.

Vorige week vond in Amsterdam het eerste lijstrekkersdebat voor de komende verkiezingen in maart plaats. Dit was gelijk ook een heel bijzonder debat! Tijdens het “Regenboog lijstrekkersdebat” ging ik namelijk met andere politici in debat over LHBTI-kwesties.

We besproken of de wettelijke bescherming tegen discriminatie mag worden ingeperkt, zoals een aantal partijen in de Tweede Kamer op dit moment voorstelt. Maar ook vraagstukken als hoe zorg je voor een veilig klimaat op school en hoe pak je geweld tegen LHBTI’s aan? Moet Nederland de LHBTI-bewegingen blijven steunen in landen waar LHBTI-mensenrechten geschonden worden? Moet de hivpreventiepil PrEP in Nederland vergoed worden?

Ik zie het als taak van de overheid om overal waar sprake is van achterstelling van groepen - zoals vrouwen, etnische minderheden en lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) - zorg te dragen voor volwaardige integratie en gelijkberechtiging.

Behalve dat het opkomen voor minderheden zoals LHBTI’s een belangrijk punt is voor de Partij voor de Dieren, was het debat ook extra bijzonder doordat de vragen werden gesteld door LHBTI’s die zelf met deze onderwerpen te maken hebben.

Er zullen nog veel debatten volgen in aanloop naar de landelijke verkiezingen op 15 maart en we gaan natuurlijk ook nog allerlei acties voeren. De inleiding van Plan B, ons verkiezingsprogramma voor de landelijke verkiezingen in 2017, is vertaald in alle 12 talen van deze website. Klik hier en wissel van taal bij “Languages” (https://www.partyfortheanimals.nl/) Het gehele programma is ook vertaald in het Engels en hier te lezen. https://www.partijvoordedieren.nl/data/files/2016/12/PvdDVerkiezingsprogramaEngelsTweedeKamerverkiezingen2017-d1680a9f.pdf

Hartelijke groet,

Marianne