Ondanks reprimande Kroes: strenge gedragscode blijft uit - Hoofdinhoud
De Europese Commissie weigert de regels aan te scherpen om belangenverstrengeling van zittende en voormalige Eurocommissarissen tegen te gaan. Het voorstel om de gedragscode op een reeks van punten aan te scherpen wijst commissievoorzitter Juncker van de hand.
Dat blijkt uit de brief die Juncker vandaag aan Paul Tang en 46 andere leden van de sociaaldemocratische fractie van het Europees Parlement (S&D) heeft gestuurd naar aanleiding van de affaire-Kroes. Daarbij ging het om het feit dat Neelie Kroes in haar tijd als eurocommissaris geregistreerd stond als directeur van een offshore bedrijf op de Bahama´s. Ook had zij na haar vertrek nagelaten inkomsten op te geven terwijl zij wachtgeld ontving.
Op beide punten wordt Kroes door de Europese Commissie op de vingers getikt. Voor het niet opgeven van inkomsten na haar vertrek krijgt ze zelfs een reprimande, een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de Europese Commissie.
“Maar dat is natuurlijk niet afdoende. Om dit soort misstanden in de toekomst tegen te gaan, hebben we strengere regels nodig. En de mogelijkheid om ook sancties op te leggen. Het is teleurstellend dat de commissie alles bij het oude laat. Naast Kroes hebben we ook te maken met oud-commissievoorzitter Barros, die bij de zakenbank Goldman Sachs aan de slag is gegaan”, aldus Paul Tang.
In de brief vragen de 47 S&D-Europarlementariërs om een onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling van alle huidige en voormalige Eurocommissarissen. Ook wordt er in de brief gepleit voor afkoelingsperiode van drie jaar voordat Eurocommissarissen in het bedrijfsleven aan de slag gaan. Ook zou de commissie overtreders van de gedragscode moeten kunnen korten op hun pensioen of toelages.
“Juncker gaat daar niet op in. Dat is heel spijtig. Als we willen dat de Europese burger weer vertrouwen krijgt in Europa, moeten we ervoor zorgen dat alle spelers brandschoon zijn. Nu blijft de geur van gesjoemel hangen. Daarom hebben we ook aan de Europese Ombudsman gevraagd naar de zaak te kijken”, aldus Tang.
(Persbericht 2 februari 2017)