Europa moet vrouwen wereldwijd beschermen tegen Trump's Global Gag Rule

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 25 januari 2017.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld eist dat de Europese Commissie opstaat tegen de nieuwste maatregel van President Trump, de zgn. Global Gag Rule.

Al jarenlang strijdt de D66-politica tegen Amerikaanse abortusbeperkingen die vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden treft. "De slachtoffers van Boko Haram, IS of milities in Congo moeten kunnen rekenen op de hulp van Europa, inclusief toegang tot veilige abortus. Nu Trump de Gag Rule weer heeft ingevoerd en zelfs heeft uitgebreid, is het meer dan ooit nodig dat Europa deze vrouwen en meisjes bijstaat en beschermt", In ’t Veld.

Grote impact

Trump wil geen financiering meer geven aan organisaties in ontwikkelingslanden die veilige abortus aanbieden of voorlichting geven over anticonceptie. De internationale organisatie Mary Stopes International voorspelt nu al dat deze maatregel tussen 2017 en 2020 kan leiden tot 6,5 miljoen ongeplande zwangerschappen, 2,1 miljoen onveilige abortussen en 21.700 doden als gevolg van illegale abortus.

In ’t Veld: "De impact van dit besluit voor vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden is enorm. Nu Trump vrouwen en meisjes wereldwijd in de kou laat staan, is de Europese verantwoordelijkheid groter dan ooit. We moeten er alles aan doen dat buitenlandse hulporganisaties wereldwijd hun humanitaire diensten, inclusief seksuele voorlichting, anticonceptie en toegang tot veilige abortus, kunnen voortzetten."

Europa op de bres voor vrouwen

In 2015 besloot de Commissie op aandringen van onder andere In ’t Veld haar beleid te wijzigen en zich voortaan niet meer te laten beperken in het aanbieden van veilige abortus aan oorlogsslachtoffers. Het jaar daarop werd het D66-voorstel waarin staat dat Europese humanitaire hulp niet beïnvloed mag worden door beperkende maatregelen van derde landen verankerd in de Europese begrotingsregels. In ’t Veld eist dat de Commissie dit beleid in de praktijk brengt.

"Het is voor D66 onacceptabel als de Commissie zich laat beïnvloeden door nationaal overzees anti-abortusbeleid of door de anti-choice lobby. Het is nu aan Europa om leiderschap te tonen, het financiële tekort van deze organisaties te compenseren en zo in de bres te springen voor de rechten van vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden", aldus In ’t Veld.