GeenPeil
Met dank overgenomen van Parlement.com.
GeenPeil is een politieke beweging (democratische beweging 2.0), die streeft naar een extreme vorm van directe democratie. Tweede Kamerleden moeten uitvoeren wat de achterban via online peilingen doorgeeft.
De partij is ontstaan uit GeenStijl en heeft o.a. de aanzet gegeven voor het Oekraïne-referendum1 in 2016. GeenPeil is sinds 5 december 2016 officieel een politieke partij.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen 20172 was Jan Dijkgraaf lijsttrekker. GeenPeil deed mee in alle kieskringen behalve Bonaire. De partij behaalde de kiesdeler3 niet en wist daarom geen zetel te bemachtigen voor de Tweede Kamer4.
Meer over
- 1.De Europese Unie en Oekraïne sloten in juni 2014 een associatieovereenkomst (ook wel 'associatieverdrag' genoemd). Het verdrag zorgt voor verregaande politieke en economische samenwerking tussen de EU en Oekraïne. Het verdrag is op 1 september 2017 volledig in werking getreden.
- 2.Op 15 maart 2017 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het ging om een reguliere verkiezing na afloop van de volledige kabinetsperiode, maar er lagen ook drie grondwetsvoorstellen voor die in eerste lezing waren aanvaard door beide Kamers. Winnaars waren GroenLinks, D66, PVV en CDA, terwijl de twee regeringspartijen verloren. Voor de PvdA was dat verlies zelfs 29 zetels. De VVD bleef wel de grootste. Nieuw in de Kamer waren DENK en Forum voor Democratie.
- 3.De kiesdeler is het totaal aantal uitgebrachte stemmen bij een verkiezing gedeeld door het aantal te verdelen zetels. De kiesdeler is nodig om na de verkiezingen de zetelverdeling in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, provinciale staten, gemeenteraad of het Europees Parlement te kunnen bepalen.
- 4.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 5.Een politieke partij is een groep van politieke geestverwanten. Politieke partijen streven vaak meer dan één doel na, zoals bevordering van werkgelegenheid, een eerlijke inkomensverdeling, een schoon milieu of het bestrijden van criminaliteit. Omdat niet iedereen deze doelen op dezelfde wijze nastreeft, zijn er meer partijen ontstaan.