Kamer wil dat diplomaten iets minder onschendbaar zijn - Hoofdinhoud
Dronken door het verkeer sjezen, fout parkeren, mishandeling. Het is allemaal verboden, maar als een diplomaat het doet, krijgt hij geen straf. In diplomatenstad Den Haag zijn de laatste jaren veel incidenten geweest en de Tweede Kamer vindt dat de regering daar iets aan moet doen.
Volgens het Verdrag van Wenen uit 1961 mag een diplomaat geen straf worden opgelegd. Hij geniet immuniteit. Niet alleen bij verkeersovertredingen, maar bijvoorbeeld ook bij huiselijk geweld. De politie mag niet eens het huis van zo’n diplomaat in.
Dat verdrag heeft nut. Denk maar aan Nederlandse diplomaten die in een dictatuur vrij hun werk moeten kunnen doen, zonder in de gevangenis te belanden. Toch zint de Kamer op maatregelen.
Naming and shaming
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) wil bij een overtreding of misdrijf de ambassade een brief sturen, met de Nederlandse boete en het bankrekeningnummer erbij. Maar het is de vraag of dat helpt. ‘Het is mager’, erkent Michiel Servaes van de PvdA. VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil ‘naming and shaming’: publicatie van lijsten van overtreders en hun oplopende boetes. Ook moet Koenders overwegen om ambassades niet meer uit te nodigen voor bijvoorbeeld recepties van de koning.
SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil de speciale CD-nummerborden afpakken en tankpassen innemen. Maar, zegt Servaes: ‘Ik vind dat we toch ook nog moeten kijken of Nederland via het normale recht boetes en bekeuringen kan innen.’ Sommige andere Europese landen - die ook het verdrag hebben erkend - doen dat volgens hem wel.
Woensdag praat de Kamer met ministers Koenders en Van der Steur over mogelijk strengere maatregelen.
Luister hier de reacties van de Kamerleden terug