Vandaag hebben jullie samen met mij voor verandering gekozen

Met dank overgenomen van L.F. (Lodewijk) Asscher i, gepubliceerd op vrijdag 9 december 2016.

Ik ben intens dankbaar voor jullie vertrouwen. Misschien was je al lang lid, en misschien hoorde je bij de ruim 3000 nieuwe leden die zich de afgelopen weken bij de PvdA aansloten. Misschien heb je me op een andere manier gesteund de afgelopen tijd. Dank je wel!

Ik wil Diederik bedanken: voor de mooie en moeilijke jaren die we achter ons hebben, voor je moed en doorzettingsvermogen. Voor alles wat je voor de PvdA betekent. Voor de geweldige campagne die je hebt gevoerd en voor de ondersteuning van al die fantastische vrijwilligers. Hulde, ook voor hen.

Jullie laten vandaag zien dat het anders kan. Die koers vat ik zo samen: Een sociale economie. Een fatsoenlijke samenleving. Streng en liefdevol. Een Nederland waar iedereen trots op kan zijn. Dat is nodig, om op 15 maart een vuist te kunnen maken. Een krachtig geluid van saamhorigheid: tegen de rechtse economische politiek van de VVD die vind dat je het maar in je eentje uit moet zoeken. Een progressief, verbindend antwoord op Geert Wilders die groepen mensen tegen elkaar opzet.

Dit is niet het einde: dit is het begin.

Ik ben trots op Nederland. Ik ben vier jaar vicepremier en heb gezien hoe ons land gedragen wordt door mensen die zich inzetten voor anderen. Wij leven in een prachtig land, maar maken ons ook zorgen. Economie en globalisering, zorg en immigratie veranderen in ons land. Hoe we met elkaar omgaan verandert. Er wordt te veel geschreeuwd en te weinig geluisterd. Brexit staat vers in ons geheugen en we hebben vier jaar Donald Trump voor de boeg. In ons eigen land gaat Wilders aan kop in de peilingen.

Hij surft op de golf van angst en speelt mensen uit elkaar. Maar zondebokpolitiek mag nooit het antwoord zijn.

Als ik nog niet in de politiek zat, dan was ik er vandaag in gegaan. Er staat heel veel op het spel in Nederland. Ik ben opgevoed in het besef dat een democratische rechtstaat fragiel is. Dat het iets is om voor te vechten. Een samenleving die persoonlijke vrijheid biedt voor iedereen en minderheden beschermt tegen willekeur en discriminatie. De verkiezingen doen ertoe. Politiek doet ertoe.

We zullen de spelregels radicaal moeten veranderen. Wij, hier. Met onze leden. Met de fractie en al die lokale PvdA-ers met wie ik verder wil bouwen aan de PvdA als beweging. Met iedereen die Nederland mooier en socialer wil maken: jou nodig ik vandaag uit om samen de schouders er onder te zetten, samen vorm te geven aan onze samenleving, samen te laten zien dat er wel degelijk een krachtdadig antwoord bestaat op de gure rechtse wind die aan komt waaien. Ik wil bondgenoten zoeken binnen en buiten de Tweede Kamer. Progressief Nederland moet weer een krachtige stem krijgen, tegen calculerend populisme dat ons tegen elkaar uit speelt.

Voor je staat een strijdbare leider. Nederland heeft op 15 maart een sterke PvdA nodig. Wij hebben elkaar nodig. Ik roep je op mee te doen. Laten we samen een Nederland bouwen waar iedereen trots op kan zijn. Dank jullie wel!

Lodewijk Asscher,

lijsttrekker PvdA