Trojka Roemenië, Finland, Kroatië
De drie achtereenvolgende EU-voorzitterschappen van Roemenië1, Finland2, Kroatië3 werkten van 1 januari 2019 tot en met 30 juni 2020 samen als trojka4. Ze stelden gezamenlijk een beleidsprogramma op met punten waaraan zij als voorzittende landen werkten in deze periode.
Roemenië was voorzitter van 1 januari tot en met 30 juni 2019, Finland was voorzitter van 1 juli 2019 tot en met 31 december 2019 en Kroatië sloot de trojka af met het voorzitterschap van 1 januari 2020 tot en met 30 juni 2020.
Deze trojka werd opgevolgd door de trojka van Duitsland, Portugal en Slovenië5.
Inhoudsopgave
Roemenië, Finland, Kroatië kwamen eind november 2018 een gezamenlijk programma overeen. In het programma werden de afzonderlijke prioriteiten van de drie voorzitterschappen op elkaar afgestemd. Tot die prioriteiten behoorden onder andere de volgende punten:
-
-het voltooien van de openstaande dossiers
-
-het vertrouwen van burgers in de EU6 versterken
-
-de concurrentiepositie, de economische groei en investeringen stimuleren
-
-zorgen voor een energie-unie7 met een toekomstgericht klimaatbeleid8
-
-versterken van de rol van de EU als wereldspeler9
-
-versterken van de sociale dimensie
-
-vrijheid, veiligheid en recht10 bevorderen binnen de EU
- 1.Van 1 januari tot en met 30 juni 2019 vervulde Roemenië het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Roemenië volgde hiermee Oostenrijk op. Roemenië was voor het eerst voorzitter van de Raad; het land is in 2007 lid geworden van de Europese Unie.
- 2.Van 1 juli tot en met 31 december 2019 vervulde Finland het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Finland volgde hiermee Roemenië op. Finland was voor de tweede keer voorzitter van de Raad; de eerste keer was in juli t/m december 2006.
- 3.Van 1 januari tot en met 30 juni 2020 vervulde Kroatië het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Kroatië volgde hiermee Finland op. Kroatië is voor het eerst voorzitter van de Raad: het land trad in 2013 toe tot de EU en draait sindsdien mee in het roulerend systeem van voorzitterschappen.
- 4.De trojka is het samenwerkingsverband tussen drie lidstaten die aaneengesloten het voorzitterschap van de Europese Unie bekleden. Ieder voorzitterschap geldt voor een periode van zes maanden, een trojka beslaat dus een periode van anderhalf jaar. Op die manier moet er meer samenhang komen in het beleid van de Europese Unie. Er worden afspraken gemaakt over het inhoudelijke (wetgevings)programma dat de landen willen volgen. Er wordt ook wel gesproken van 'trio' in plaats van trojka.
- 5.De drie achtereenvolgende EU-voorzitterschappen van Duitsland, Portugal en Slovenië werkten van 1 juli 2020 tot en met december 2021 samen als trojka. Ze hadden een gezamenlijk beleidsprogramma met punten waaraan zij als voorzittende landen zouden gaan werken.
- 6.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 7.De Europese Unie was in 2013 voor ruim de helft van haar energiebehoeften afhankelijk van import uit landen waarmee de relatie moeizaam is (Rusland) en/of uit instabiele regio's (het Midden-Oosten). Dat maakt de economie en veiligheid van de EU kwetsbaar. In het kader van het Europees milieubeleid wordt er ook nadruk gelegd op het investeren in duurzame energie. In 2050 moet de EU volledig klimaatneutraal zijn.
- 8.De meeste wetenschappers zijn het er over eens dat de aarde door de uitstoot van broeikasgassen opwarmt en dat extreme weersomstandigheden vaker voorkomen. Deze klimaatverandering zet de leefbaarheid van veel gebieden op aarde onder druk en heeft grote gevolgen voor onder andere natuur en landbouw. Om de gevolgen te beperken is internationaal afgesproken de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2°C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Ook de Europese Unie spant zich zowel op Europees niveau als op mondiaal niveau in om klimaatverandering tegen te gaan.
- 9.De Europese Unie (EU) is, na jaren van uitbreiding en groei een significante speler op het wereldtoneel geworden. Hierbij vormt het blok een belangrijke gesprekspartner voor andere invloedrijke intergouvernementele organisaties.
- 10.De Europese veiligheidsunie richt zich voornamelijk op het instellen van actieplannen om terrorisme en veiligheidsdreiging tegen te gaan. De plannen zijn samengesteld in het beleidsprogramma 'naar een open en veilig Europa' van de Commissie. Dit is een meerjarenprogramma waarin een doeltreffende veiligheidsunie moet worden bewerkstelligt.
- 11.Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
- 12.Council of the European Union Brussels, 30 November 2018 (OR. en)