Worldlog 25 januari 2016

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 25 januari 2016.

Nederland is momenteel voorzitter van de Europese Unie. Dierenwelzijn moet de prioriteit zijn tijdens het Nederlandse voorzitterschap! Dit EU-voorzitterschap zou namelijk een perfecte gelegenheid zijn om bijvoorbeeld iets te doen aan de langdurige veetransporten door Europa of de Roemeense zwerfhonden die massaal op brute wijze worden afgemaakt. De PvdD was de enige partij die afgelopen week tijdens een debat in het Europees parlement met premier Mark Rutte aandacht vroeg voor het lot van dieren.

De Nederlandse regering heeft enkele maanden geleden beloofd om dierenwelzijn op de kaart te zetten in Europa tijdens het Nederlandse voorzitterschap. Mijn collega Anja Hazekamp, Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren en ik gaan uiteraard goed in de gaten houden of dit ook gebeurt!

Op 6 april wordt in Nederland een referendum gehouden over het geplande associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. De Partij voor de Dieren is tegen het geplande verdrag.

Op dit moment is er veel controversie rondom dit verdrag. Daarom lijkt het mij een uitstekend idee om burgers naar hun mening te vragen. Maar zowel Oekraïne als de EU blijken het associatieverdrag in de praktijk allang uit voeren, terwijl het nog niet eens geratificeerd is! Hiermee worden de waarden van een democratie weer eens nonchalant weggewuifd. Wat nou als de uitkomst van het Nederlandse referendum straks ‘Nee’ luidt? Hoe kunnen we dan nog terug? Ik heb hier Kamervragen over gesteld aan onze minister-president. Wordt vervolgd.

Uit onderzoek is gebleken dat bontkragen van kinderjassen hoge concentraties van de zeer giftige stoffen formaldehyde en ethoxylaten bevatten. De gemeten concentraties aan formaldehyde en ethoxylaten in de onderzochte bontkragen waren soms zelfs wel 30 keer hoger dan de textielrichtlijn toestaat. Zulke hoge concentraties staan erom bekend kankerverwekkend te kunnen zijn, irritaties te kunnen veroorzaken en de vruchtbaarheid te kunnen schaden. Bont is dus niet alleen een zeer wreed, onnodig modeproduct, maar vormt ook een gevaar voor de consument, met name kinderen. Ik heb de staatssecretaris gevraagd de jassen van de markt te halen en consumenten te waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s. Sinds kort zijn bontfokkerijen verboden in Nederland. Laten we dit doorzetten en ook de verkoop van bont aanpakken.

Dan wil ik ook nog graag goed nieuws met jullie delen. Hong Kong heeft aangekondigd de handel in ivoor te willen verbieden én de illegale handel strenger aan te pakken. Dit is fantastisch nieuws voor het behoud van de olifant en een sterk signaal naar de rest van de wereld.

De jaarwisseling is alweer een paar weken geleden, dus het is eigenlijk een beetje laat om nu nog over goede voornemens te beginnen. Maar toch wil ik graag het artikel ‘5 manieren om een klimaat-vriendelijke eter te worden in 2016’ nog even delen. Want minder vlees, meer groente en vaker kiezen voor lokaal en biologisch is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je leefomgeving. Als dat geen win-winsituatie is…

Tot de volgende keer!

Groet, Marianne