Worldlog 7 maart 2016

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 7 maart 2016.

Er is veel gebeurd de afgelopen tijd. Zo hebben Nederlandse programmamakers een undercover reportage gemaakt over de gang van zaken in het Nederlandse Dolfinarium. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de dolfijnen geen natuurlijke leefomgeving geboden wordt. Dat kan natuurlijk ook helemaal niet in een dolfinarium! De dieren verblijven in veel te kleine bassins gevuld met chloorwater, terwijl dolfijnen van nature in zout water leven en dagelijks met vele soortgenoten tot wel 80 km afleggen.

Het Dolfinarium mag wettelijk wilde dieren houden, omdat zij een dierentuinvergunning hebben. In de tv-uitzending komt aan het licht dat de dieren in het dolfinarium gedwongen worden om kunstjes te doen en shows te geven, waarmee nogmaals duidelijk wordt dat het dolfinarium niets anders is dan een circus. Wilde dieren op laten treden in circussen is na een lange strijd sinds september 2015 gelukkig verboden. Dit verbod zou ook moeten gelden voor het Dolfinarium. Ik heb een debat aangevraagd over het Dolfinarium. Het debat zal plaatsvinden op 28 april. Wordt vervolgd dus!

Eén Europees systeem waarin honden, katten en andere huisdieren in Europa verplicht geregistreerd moeten worden lijkt op komst. Het Europees Parlement heeft een voorstel van de Partij voor de Dieren gesteund om bestaande databanken uit verschillende EU-landen beter op elkaar te laten aansluiten. Met één Europees systeem wordt het moeilijker voor criminelen om documenten te vervalsen en kan de illegale huisdierhandel beter aangepakt worden. Door het ontbreken van zo’n systeem kunnen criminelen nu vaak gewoon hun gang gaan. De Europese Commissie heeft aangegeven positief tegenover dit plan te staan.

Er wordt vandaag in Brussel besloten of het landbouwgif glyfosaat (deze stof zit onder andere in Roundup van Monsanto) opnieuw voor een periode van 15 jaar wordt toegelaten in Europa. De Wereldgezondheidsorganisatie (IARC) noemt deze stof “waarschijnlijk kankerverwekkend” en onderzoekers wereldwijd wijzen erop dat het hormoonverstorend werkt. Glyfosaat wordt op dit moment in grote hoeveelheden aangetroffen in ons water en ons voedsel. Ik heb ons kabinet uiteraard gevraagd om tegen te stemmen! Het kabinet is dat niet van plan, maar zal nu moeten omdat de meerderheid van de Kamer dat in een motie heeft gevraagd.

Na lang aandringen maakte het kabinet afgelopen week bekend dat ze het strafrecht gaan aanpassen waardoor het mogelijk wordt om een dierenmishandelaar of dierenbeul te verbieden nog langer dieren te houden! Een erg belangrijke wijziging omdat meer dan eens dierenbeulen in herhaling vallen en tot op heden gewoon weer opnieuw dieren kunnen gaan houden.

Hartelijke groet,

Marianne