Worldlog 9 mei 2016

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 9 mei 2016.

Ik schrijf dit Worldlog vanuit Australië. Op uitnodiging van de Australische dierenrechtenorganisatie Voiceless geef ik tussen 4 en 17 mei een reeks lezingen in Australië. In tien lezingen spreek ik op verschillende universiteiten en een advocatenkantoor over de rol van aanjager in het dierenrechtendebat, en natuurlijk ook over de politieke betekenis van deze aanjagersrol. Ik vind het super dat Voiceless mij deze fantastische kans biedt. Mijn tournee blijft hier in Australië ook zeker niet onopgemerkt. Bijna 1700 mensen hebben zich aangemeld om mijn lezing bij te wonen en The Sydney Morning Herald heeft naar aanleiding van mijn lezingentournee dit artikel gepubliceerd.

Mijn nieuwe boek De kanarie in de kolenmijn is er nu ook als Engels e-book! Ik heb dit boek geschreven samen met financieel geograaf Ewald Engelen. We waarschuwen voor de onhoudbaarheid van de huidige politieke en financiële keuzes. En daarom pleiten we voor een radicale koerswijziging. Ewald vanuit economisch perspectief en ikzelf vanuit ecologisch perspectief. Tijd voor plan B!

Op 21 april vond de feestelijke lancering van De kanarie in de kolenmijn plaats in de Eerste Kamer. Foto’s van de boekpresentatie kun je hier bekijken. Het boek lag in Nederland nog geen twee weken in de winkels, of er was al een 2e druk nodig. Mooi dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in onze boodschap!

De Engelse versie is als e-book te koop via Nederlandse webwinkels, en via Amazon.com, Amazon.co.uk en vanaf volgende week op Amazon.com.au.

Als laatste heb ik ook nog breaking news: dankzij een motie die ik heb ingediend mogen jachttrofeeën van 200 wilde dierensoorten niet meer Nederland ingevoerd worden. Dit betekent dat per direct onder andere ivoor, tijgervellen en neushoornhoorn bij de Nederlandse grens worden geweerd. Jagers betalen veel geld voor jachtreizen op olifanten, leeuwen en andere bedreigde diersoorten. Dankzij dit nieuwe importverbod kunnen Nederlandse jagers niet langer thuis pronken met hun buiten Europa geschoten wild. Hopelijk wordt hiermee een belangrijke prikkel weggenomen om de buitenlandse natuur als schiettent te gebruiken.

Hartelijke groet,

Marianne