Worldlog 11 juli 2016

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 11 juli 2016.

Vlak voor het zomerreces werd er in de Tweede Kamer nog uitgebreid gedebatteerd over de Brexit. Allerlei mogelijke gevolgen, kansen, scenario’s, voor- en nadelen, werden besproken, maar er sprong er één uit waar ik toch wel echt verontwaardigd over was. Waar de Brexit vorige week nog als een ramp voor het Britse volk en de Britse bedrijven werd gezien, wordt de Brexit nu opeens als een kans gezien om Britse bedrijven naar het Europese vasteland te lokken. Onze minister-president Mark Rutte wil Britse bedrijven, met name banken, naar Nederland lokken met flexibele bonusregelingen. We kennen een relatief strenge bonusregeling omdat de bonuscultuur bij banken mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van de financiële crisis!

De Partij voor de Dieren wil dat de regering het Nederlandse bonusbeleid universeel en strikt toepast. Wat dus betekent dat er geen uitzonderingen gemaakt mogen worden voor buitenlandse bedrijven. Ik heb na deze uitspraak van de minister president een motie ingediend waarin we eisen dat er geen uitzonderingen op het bonussenbeleid gemaakt worden voor Britse banken. Een meerderheid van de Tweede Kamer was het gelukkig met mij eens en steunde mijn motie.

In het Europees Parlement is vorige week een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen. Het Europees Parlement eist van Japan dat het stopt met de barbaarse jacht op walvissen. Als Japan hier geen gehoor aan geeft zal dit consequenties hebben voor hun handelsrelatie met de EU.

Mijn collega Anja Hazekamp, Europarlementariër namens de PvdD, is blij dat de motie is aangenomen. Ze zegt: “Er wordt niet alleen benadrukt dat de walvisjacht het voortbestaan van diersoorten bedreigt, maar de EU erkent ook nadrukkelijk dat walvisvaart ernstig en langdurig lijden van individuele dieren veroorzaakt. Europa neemt hiermee een duidelijk standpunt in tegen dierenleed.

Na keihard strijden tegen landbouwgif heb ik goed nieuws. Imidacloprid, ook wel een neonicotinoïde genoemd, óf in wat makkelijkere woorden: zeer gevaarlijk landbouwgif dat bijensterfte veroorzaakt, wordt eindelijk verboden! Begin 2014 werd onze motie voor een verbod al aangenomen, en na veel uitstel wordt het gebruik van dit gif nu dan toch verboden voor tuinders.

Dit is een belangrijke ontwikkeling omdat dit gif het water vervuilt, een bedreiging vormt voor de biodiversiteit en onze voedselvoorziening. Vele bloemen en planten zijn namelijk afhankelijk van de bestuiving door bijen. Zonder bijen geen groente, fruit, noten, koffie, chocola…

Als laatste wil ik graag dit interessante artikel over de dierenrechtenbeweging met jullie delen.

Het zomerreces in de Tweede Kamer is deze week begonnen. In september zal mijn nieuwe worldlog weer verschijnen. Tot die tijd kun je me ook vinden op Facebook en Twitter.

Fijne zomer iedereen!

Marianne