Weblog week 49

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 1 december 2014.

Afgelopen zondag was ons partijcongres. Het was een leuke dag! Het congres stond in het teken van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen die in maart 2015 plaatsvinden. Op het partijcongres zijn de partijprogramma’s en kandidatenlijsten voorgelegd en goedgekeurd, kregen diverse sprekers het woord en mochten leden vragen stellen en hun inbreng ter gehore brengen.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

103.000.000 kippen in een héél klein landje. Dat is vragen om problemen, en die hebben we nu ook. 220.000 kippen en eenden zijn afgelopen twee weken al vergast vanwege vogelgriep. Het is onverantwoord om de bio-industrie voort te zetten, waar de een na de andere ziekte-uitbraak zich voordoet. Elf jaar geleden werd één derde van alle Nederlandse kippen vergast, 30 miljoen, en we hebben er niets van geleerd. Ik heb dit dan ook weer aan de orde gesteld in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse Mondelinge vragenuur. Op ons verzoek voor videoregistratie bij het vergassen van de kippen werd helaas negatief gereageerd.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Niet alleen de vogelgriep vormt een gevaar voor de volksgezondheid. Al meer dan 75% van al het geconsumeerde vlees is besmet met antibioticaresistente bacteriën, zo blijkt uit onderzoek van Beuc. Dit betekent dat antibiotica minder goed helpen als je ziek bent. Dit benadrukt maar weer hoezeer het nodig is dat er een einde komt aan de bio-industrie.

De Tweede Kamer laat uitbreiding van melkveehouderij echter onbelemmerd doorgaan. Ons amendement dat verzocht om de uitbreiding van de melkveehouderij een halt toe te roepen werd helaas verworpen. Een groei van de melkvee-industrie betekent automatisch een groei van de al bestaande dierenwelzijns- en milieuproblematiek, want ook dit wordt nauwelijks aangepakt: een amendement voor verplichte weidegang werd ook verworpen.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Ik ben deze week aanwezig geweest bij de presentatie over Ex’tax belasting bij de Sociaal Economische Raad. Het idee achter Ex’tax is dat de belastingen verschuiven van arbeid naar grondstoffen. Terwijl de werkeloosheid op dit moment ontzettend hoog is, is het voor werknemers zeer onaantrekkelijk om iemand in dienst te nemen vanwege de hoge belastingen. De prijzen van schaarse en milieubelastende grondstoffen daarentegen worden laag gehouden. Nu we voor een grote uitdaging staan met het klimaatprobleem en er een hoge werkloosheid is, is dit de tijd om het belastingstelsel hierop aan te passen.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Interessant artikel over de wereldvoedselvoorziening. We moeten terug naar kleinschaligheid en regionaliseren om de groeiende wereldbevolking van voedsel te blijven voorzien.

Groetjes Marianne