Weblog week 50

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 8 december 2014.

Recent is het weer door een onderzoek van denktank Chatham House bevestigd: minder vlees eten is noodzakelijk om de klimaatverandering een halt toe te roepen.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Ik heb de regering afgelopen week dan ook in een debat over ons klimaat verzocht om beleid op te stellen om de vlees- en zuivelconsumptie te verminderen. Als we in Nederland allemaal één dag per week minder vlees eten, dan heeft dat evenveel effect als één miljoen auto's van de weg halen. Klik hier voor meer informatie.

Op dit moment is Nederland als exportland hard aan het werk om opkomende economieën onze zuivel en vlees op te dringen, terwijl Nederland veel kennis in huis heeft om landen weerbaar te maken tegen overstromingen. We kunnen beter klimaatoplossingen exporteren dan klimaatproblemen!

Eerder aangenomen moties om enkele schadelijke soorten landbouwgif te verbieden zijn tot op heden nog niet uitgevoerd. Daarom presenteerde de Partij voor de Dieren deze week een actieplan om deze giffen van de markt te halen. Een petitie die hierom vroeg is inmiddels meer dan 62.000 keer ondertekend. De regering heeft beloofd er weer naar te kijken.

Goed nieuws! Met de jaarwisseling in het vooruitzicht laait de discussie rondom vuurwerk weer op. Al zeker 20 gemeentes hebben aangegeven om vuurwerkvrije zones in te stellen rondom onder andere verzorgingshuizen en locaties waar veel dieren verblijven. De Partij voor de Dieren blijft pleiten op een verbod voor consumentenvuurwerk.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Vuurwerk is niet de enige milieuvervuilende feestelijke traditie in Nederland. Deze week hebben we de regering opgeroepen het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen. De staatssecretaris gaf aan hiertoe bereid te zijn.

Verder heb ik nog Kamervragen gesteld over de verschillen tussen jachtbeleid in de provincies. Dit is nu per provincie anders geregeld, wat in sommige provincies zeer dieronvriendelijke jachtmethoden mogelijk maakt.

In Nederland zijn vorig jaar 450.000 proefdieren opgeofferd aan genetische manipulatie, een stijging van 12,7 procent ten opzichte van 2012. In totaal zijn in 2013 1,1 miljoen dieren gedood. Veel te veel! Daarom hebben we opgeroepen tot een verbod op het genetisch manipuleren van dieren.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Tot snel! Groet, Marianne