Weblog week 51

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 15 december 2014.

Goed nieuws deze week!

Onze motie om het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen werd aangenomen door de Tweede Kamer. Ballonoplatingen vinden in Nederland veel plaats bij feestelijkheden, hoewel ze steeds kritischer bekeken worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil nu dat gemeenten, die vergunningen verlenen bij evenementen, actief ballonoplatingen gaat ontmoedigen.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

We behaalden ook een Kamermeerderheid voor onze motie om het boren naar olie op de Noordpool tegen te gaan. Wij zijn verheugd dat een meerderheid van de Tweede Kamer hier tegen is! Nederlandse vertegenwoordigers zullen dit standpunt nu gaan inbrengen op de internationale klimaatonderhandelingen die nu plaatsvinden in Lima.

De Europese commissie heeft een importverbod aangekondigd op paardenvlees uit Mexico. Ik vroeg daar eerder dit jaar een debat over aan, omdat de paarden ernstig mishandeld worden. Naast het dierenleed zijn er ook risico’s verbonden aan het eten van deze paarden, want de paardenvleeshandel is zeer ondoorzichtig en de registratie van de herkomst van het vlees laat te wensen over. Binnenkort gaan we ook pleiten voor een importverbod op paardenvlees uit andere landen zoals Argentinië, Uruguay, Canada en de Verenigde Staten, waar hetzelfde probleem speelt.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Staatssecretaris Dijksma heeft een vergunning verleend voor het boren naar zout in de Waddenzee. Dit zal grote gevolgen hebben voor het ecosysteem en vormt een bedreiging voor beschermde vogelsoorten. Het is onbestaanbaar dat de economische belangen van één bedrijf hierboven gesteld worden. Wij pleiten ervoor dat deze vergunning ingetrokken wordt!

Vervelende berichten uit Europa. De Europese commissie wil een ambitieus plan voor recycling en het verminderen van de afvalberg intrekken. Nieuwe regels tegen luchtvervuiling worden ook ingetrokken. Zeer spijtig, zo blijkt maar weer eens te meer dat ons groene geluid overal hard nodig is!

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Ik vond deze week op internet deze indrukwekkende fotoserie van The Boston Globe.

Tot volgende week!

Marianne