Weblog week 52

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 22 december 2014.

Deze week was er een grote doorbraak voor dierenwelzijn in Nederland. Per 15 september 2015 is het echt verboden om wilde dieren in circussen te laten optreden. Dit werd al in 2012 aangekondigd en liet dus lang op zich wachten. In Mexico werd deze week eenzelfde verbod aangenomen! Wij hebben sinds ons oprichten gepleit voor een verbod op dieren in het circus en zijn hier dan ook zeer verheugd over.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

Wat mij opvalt, is de grond waarop het verbod is aangekondigd: het kabinet geeft als reden voor het wetsvoorstel dat vermaak van de mens geen rechtvaardiging kan zijn voor aantasting van de integriteit van het dier. Niet alleen dierenwelzijn, maar ook respect voor het dier zelf is daarmee grondslag voor een wettelijk besluit om optredens met dieren aan banden te leggen. Dit is een mijlpaal in het overheidsbeleid voor dierenwelzijn en ik hoop dat zij op dezelfde manier naar andere zaken gaan kijken. Daar gaan wij in elk geval ons best voor doen!

Meer mooi nieuws! Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor onze motie om gifgebruik rond natuurgebieden in te perken. Bollenkweek en andere teelten waarbij veel gif wordt gebruikt mogen niet meer zomaar worden toegestaan rond natuurgebieden.

 
Bron: Blog Marianne Thieme

De laatste week voor het kerstreces was een bewogen week in de Nederlandse politiek. De senaat (inclusief onze senator) stemde tegen het wetsvoorstel dat de vrije artsenkeuze inperkt. Die meerderheid tegen ontstond doordat drie senatoren van de regeringspartij PvdA onverwacht tegen stemden. De PvdA heeft tijdens de verkiezingen beloofd de marktwerking in de zorg tegen te houden, en dit wetsvoorstel (een wens van coalitiepartner VVD) staat daar haaks op. Het kabinet ontstak in woede en heeft ongekende druk uitgeoefend op de volksvertegenwoordigers om toch ja te zeggen tegen het onzalige plan om het patiëntenrecht zo aan te tasten. Een crisis volgde en er werd naarstig gezocht naar een oplossing.

De kabinetscrisis komt niet als een verrassing. De regeringspartijen zijn elkaars ideologische tegenpolen. De wens om te blijven door te regeren (ze staan alle twee dramatisch slecht in de peilingen, twee derde van de kiezers wil dit kabinet niet meer) is echter zo groot dat ze uiteindelijk met een list zijn gekomen om desnoods het parlement buitenspel te zetten om het wetsvoorstel door te drukken. Het debat hierover duurde tot diep in de nacht.

Niet mensen, maar geld staat centraal in het huidige Nederlandse zorgbeleid. Zo blijkt ook uit de dreigende sluiting voor het enige vegetarische zorgcentrum voor ouderen in Nederland. Ik heb dit in Kamervragen dan ook aan de orde gesteld.

Uit een onderzoek is deze week gebleken dat de uitstoot van ultrafijnstof door vliegtuigen nog veel hoger en schadelijker is dan gedacht. Naast milieuvervuiling brengt dit gezondheidsrisico’s met zich mee voor omwonenden. De staatssecretaris zegde ons toe bereid te zijn om vervolgonderzoek uit te voeren, maar kon zich niet vinden in het treffen van voorzorgsmaatregelen. De berichten waren echter wel verontrustend, en dit afwachtende beleid is zeer nalatig!

Dit gesprek met de Britse hoogleraar duurzame ontwikkeling Tim Jackson over het dilemma van economische groei is zeer interessant om te bekijken. Kunnen we onze welvaart behouden zonder economische groei? Tim Jackson is overtuigd dat dit kan, en dat dit juist moet gebeuren in het belang van de aarde.

In aantocht naar de feestdagen hebben in heel Nederland actieve leden van de Partij voor de Dieren flyers uitgedeeld met daarop een plantaardig recept en een diervriendelijke kerstwens. Ik hoop van harte dat veel mensen hier gehoor aan zullen geven en wens jullie ook prettige kerstdagen en een gezond, gelukkig 2015!

Marianne