Breek Europese markt financiële diensten open voor consumenten - Hoofdinhoud
D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld wil dat het makkelijker wordt voor consumenten en bedrijven om financiële diensten in heel Europa te gebruiken en aan te bieden. Vandaag stemt het Europees Parlement over het wegnemen van onnodige barrières in de Europese financiële retailmarkt. "Een hypotheek van een Duitse bank, inboedelverzekering bij een Tsjechische verzekeraar of een lening afsluiten voor een nieuwe auto bij een Franse-Poolse Bank. D66 wil dat dit mogelijk wordt. Zo krijgen consumenten meer keuze, betere aanbiedingen en meer zekerheid", aldus In 't Veld.
Forse economische potentie
Op dit moment vindt 3% van deze diensten grensoverschrijdend plaats. D66 ziet dan ook flinke economische potentie in het openbreken van dit onderdeel van de interne markt. "De verschillen tussen landen zijn enorm: in het ene zijn tarieven heel hoog, in het andere is weinig keuze. Het is niet alleen goed voor consumenten, voor bedrijven creëert het een markt van 500 miljoen potentiele klanten. Daarnaast biedt het juist voor Nederland met onze sterke en innovatieve financiële sector heel veel kansen."
Durf ambitieus te zijn
In tegenstelling tot de Socialistische (S&D) en Christendemocratische (EPP) fracties wil D66 de barrières concreet benoemen om een impuls te geven aan de discussie. In 't Veld heeft dan ook een amendement ingediend waarin onder andere wordt voorgesteld om stappen te nemen om obstakels weg te nemen zoals verschillen in fiscale regelgeving, taalbarrières, verschillende technische standaarden en het gelijktrekken van consumentenrechten. "De terughoudendheid van partijen als PvdA en CDA is een verkeerde reflex. Ook D66 ziet dat er nog een lange weg te gaan is maar juist in tijden waarin grootmachten als de VS en China enorme bedragen investeren in FinTech kunnen we niet achterblijven. Een Europese versplinterde markt is niet aantrekkelijk voor investeerders, we verliezen de race als we niet een tandje bij zetten. Als Europa nú lef toont en de barrières afbreekt, kan Europa juist de wereldwijde "hub" van financiële diensten worden", aldus In ’t Veld.