Koerdische politici opgepakt

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op donderdag 27 oktober 2016, 11:21.

Toen vorig jaar zomer de strijd tussen Turkije en de PKK opnieuw oplaaide, werd ook de aanval geopend op Koerdische politici. De laatste twee slachtoffers zijn de burgemeester en loco-burgemeester van Diyarbakir, die eerder deze week werden gearresteerd. Vele anderen gingen hen voor. Het is een regelrechte aanval op de democratische rechtsstaat van Turkije. Ik heb minister Koenders van Buitenlandse Zaken in onderstaande vragen opgeroepen zich hiertegen uit te spreken:

1

Kent u het bericht ‘Burgemeester belangrijke Koerdische stad in Turkije opgepakt’? 1)

2

Kunt u bevestigen dat de burgemeester en loco-burgemeester van de stad Diyarbakir door de Turkse autoriteiten zijn opgepakt vanwege vermeende terrorisme gerelateerde zaken? Zo nee, wat zijn dan de feiten?

3

Hoeveel (pro)Koerdische politici zijn sinds juli 2015, toen het geweld in het zuidoosten van het land opnieuw ontvlamde, opgepakt dan wel ontslagen?

4

Deelt u mijn opvatting dat het Turkse optreden tegen (pro)Koerdische politici buitensporig is en neerkomt op een ondermijning van de democratische rechtsstaat? Zo nee, waarom niet?

5

Bent u bereid om bij uw Turkse collega’s uw zorgen uit te spreken over de repressie tegen (pro)Koerdische politici? Zo nee, waarom niet?

Bron:

1

Burgemeester belangrijke Koerdische stad in Turkije opgepakt, http://nos.nl/artikel/2139662-burgemeester-belangrijke-koerdische-stad-in-turkije-opgepakt.html, 25 oktober 2016.