Mensenrechtenschendingen in Turkije
De mensenrechtensituatie in Zuidoost-Turkije blijft bijzonder zorgelijk.
Vandaag werden we weer opgeschrikt door berichten over de arrestatie van twee co-burgemeesters van Diyarbakir in Turkije, beide lid van oppositiepartij HDP. Zij werden opgepakt en vastgezet door Turkse antiterreureenheden van de politie. Onbekend is wat er verder met hen gebeurt.
Ik maak mij grote zorgen over deze berichten. De onrust en het geweld tussen de Turkse regering en de lokale bevolking neemt toe. Daarnaast lijkt het er opnieuw op dat president Erdogan de mislukte coup misbruikt om af te rekenen met oppositiepartijen en politieke tegenstanders. Het arresteren van deze burgermeesters is daar een voorbeeld van. Het zijn niet alleen aanhangers van de Gülen-beweging die gezuiverd worden, maar ook andere oppositiegroepen worden onheus bejegend, in strijd met de democratische principes.
Daarom heb ik minister Koenders om opheldering gevraagd. Hij moet in Europees verband Turkije aanspreken op dergelijke acties die tegen de democratie en de mensenrechten ingaan. De PvdA vindt het onaanvaardbaar dat een land, waar de EU toetredingsgesprekken mee voert, op deze wijze met de rechtsstaat omgaat. Mensen zijn hun leven niet zeker en Europa mag daar nooit bij wegkijken.
- 1.Marit Maij (1972) is sinds 16 juli 2024 lid van het Europees Parlement voor GroenLinks-PvdA en maakt deel uit van de fractie van S&D (sociaaldemocraten). Zij was van 20 september 2012 tot 23 maart 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Eerder werkte zij in het Europees Parlement, bij Buitenlandse Zaken en in de diplomatieke dienst. Was als Kamerlid actief als woordvoerder Europese zaken, rapporteur voor de Brexit en afgevaardigde naar het parlement van de Raad van Europa. Hield zich als Kamerlid ook enige tijd bezig met het asielbeleid en was een jaar fractiesecretaris. Mevrouw Maij is een dochter van oud-CDA-minister en oud-commissaris van de Koningin Hanja Maij.