Nederland verliest strijd om lagere roamingtarieven - Hoofdinhoud
Er is in Brussel een voorlopig akkoord over de roamingtarieven die providers binnen Europa aan elkaar mogen gaan rekenen. De nieuwste bedragen zijn stuk hoger dan waar Nederland op had ingezet. De vrees is dat de hogere kosten door providers zullen worden doorberekend aan klanten.
Vanaf juni 2017 kunnen Europeanen binnen heel de EU zonder extra te betalen in het buitenland bellen, sms'en en internetten. Providers verrekenen onderling de kosten hiervoor, die per land verschillen. Daardoor krijgen vakantielanden meer geld binnen dan noordelijke landen.
Providers als Vodafone, die bijna overal in Europa actief zijn, zullen deze kosten binnen het bedrijf kunnen houden en hebben er daardoor waarschijnlijk weinig last van. Maar voor kleinere providers, die 'mastruimte' huren van andere aanbieders en niet overal zitten, kan dit nadelig uitpakken. Zij moeten mogelijk kosten doorberekenen aan hun klanten.
Prijzen
De tarieven starten volgend jaar juni op 10 euro per gigabyte (GB) en dalen vervolgens in vijf jaar naar 5 euro. Het is een compromis tussen de EU-lidstaten, schrijft persbureau Reuters. De gemiddelde prijs in die vijf jaar komt hierdoor uit op 7,30 GB
In een eerder voorstel was dit 8,70 GB. Bij een uur Netflix in hoge kwaliteit kijken verbruikt iemand 3 GB en dat zou dus in 2017 30 euro kosten. Dat vinden veertien EU-lidstaten, waaronder Nederland, te veel.
Niet definitief
Zij wilden vandaag tijdens een overleg over het onderwerp de kosten verlagen. Het Verenigd Koninkrijk en Slovenië, die het met Nederland eens waren, zijn vanwege het compromis alsnog akkoord gegaan. Daardoor is de groep in de minderheid en is het voorstel aangenomen.
De plannen zijn nog niet definitief. Het Europees Parlement moet zich er nog over buigen en wil dat de tarieven omlaag gaan. Dat betekent waarschijnlijk dat de Europese Raad, die er nu over heeft gesproken, daarna met een nieuw voorstel komt.
"Helaas is dit wat we konden verwachten", zegt D66-Europarlementariër Marietje Schaake. "Je ziet dat de banden tussen lidstaten en telecomproviders heel hecht zijn en er daardoor dit soort voorstellen uitkomen. Wij willen veel verder gaan, wat ons betreft gaat de prijs van 5 euro per gigabyte in 2017 naar 1 euro in 2021."