Breng Ceta niet zo in stemming

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 18 oktober 2016, 10:04.

Tegenstanders van Ceta zien niet dat dit akkoord ook goed is voor veiligheid, milieu en werkgelegenheid, zegt Hans van Baalen.

Vandaag buigen de Europese ministers van handel zich over de ratificatie van Ceta, het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. Dit akkoord is van cruciaal belang, mede als voorbeeld voor toekomstige handelsverdragen. Het komt tegemoet aan de eisen van de tegenstanders van het 'in de wacht gezette' verdrag met de VS, TTIP.

Het besluit van de Europese Commissie om haar exclusieve handelsbevoegdheden te delen met 28 regeringen, 28 nationale en 10 regionale parlementen, valt diep te betreuren. Zo heeft het Waalse parlement, dat 3,5 miljoen Walen vertegenwoordigt, afgelopen week tegen Ceta gestemd en overstemt hiermee 535 miljoen inwoners van Canada en de EU. Het is nu aan de Belgische federale regering om Ceta desondanks te ratificeren. In Nederland zal een bonte stoet van tegenstanders een raadgevend referendum afdwingen, waarbij regering en Kamer, beide voorstander van Ceta, op basis van opgeroepen angstbeelden in de grootst mogelijke problemen worden gebracht. Met echte democratie heeft dat helaas niets van doen. Daarom nu maar de feiten.

In Ceta zijn sluitende afspraken gemaakt over voedselveiligheid, productveiligheid, duurzaamheid, dierenwelzijn en milieu. Individuele landen behouden de vrijheid om hun eigen sociale zekerheid in te richten, opdat werknemers beschermd blijven tegen oneerlijke concurrentie. Er komt een onafhankelijk Hof van Arbitrage dat investeringsgeschillen moet beslechten. Alleen indien een klacht gegrond wordt verklaard, kan het Arbitragehof compensatie toekennen die nooit hoger mag zijn dan de daadwerkelijk geleden schade. Het Arbitragehof kan geen nationale wetgeving veranderen of overrulen. Ook op deze punten omarmt Ceta de kritiek van tegenstanders.

Profiteren

Daarnaast worden testmethoden wederzijds erkend. Door deze wederzijdse erkenning kunnen Europese bedrijven makkelijker en tegen lagere kosten naar Canada exporteren. Ook worden invoertarieven verlaagd of afgeschaft. Dit betekent meer handel, economische groei en banen. Gezien onze Trans-Atlantische handelsbetrekkingen en positie als doorvoerhaven naar het Europese achterland, zal Nederland bovengemiddeld profiteren van Europese handelsverdragen, zoals Ceta.

Tot slot het geopolitieke argument vóór Europese handelsverdragen. Ondanks verschillen, delen Europa, Canada en de VS de waarden van de parlementaire democratie, de rechtsstaat en burger- en mensenrechten. Met een gezamenlijke markt van ruim 800 miljoen consumenten, kunnen we de eerste stap zetten richting een geliberaliseerde wereldmarkt, waar afspraken op het gebied van milieu-, arbeids-, voedsel- en productveiligheid worden nageleefd. Ook minder ontwikkelde landen zullen hiervan van profiteren.

Indien Ceta wordt getorpedeerd zal geen land ter wereld nog een handelsverdrag met de EU dan wel Nederland willen sluiten. Het betekent dat jarenlang onderhandelen met de EU geen zin heeft. De mondiale standaarden zullen dan worden bepaald in Moskou en Peking, waar de flessen Krim-champagne reeds gekoeld staan om te toosten op het mislukken van Ceta. In China en Rusland is het vele malen slechter gesteld met alle genoemde strenge normen die mens en milieu beschermen dan in Canada, de VS, de EU en Nederland. Organisaties als Greenpeace, FNV en Milieudefensie, die fel tegen Ceta ageren, moeten zich achter de oren krabben.

Ceta is een lichtend voorbeeld voor toekomstige Europese vrijhandelsakkoorden. Bovendien gaat het om meer dan handel alleen: het is een manier om de Trans-Atlantische betrekkingen te versterken in een wereld, waar de tegenstanders van vrijhandel, burger- en mensenrechten aan invloed winnen.

Hans van Baalen, delegatieleider van de VVD in het Europees Parlement en coördinator Buitenlandse Zaken namens de liberale ALDE-fractie