Deutsche Bank in blessuretijd - Hoofdinhoud
Foto Flickr
In de laatste minuut winnen de Duitsers, is een gevleugelde voetbaluitspraak. In de bankenwereld is dat tot nu anders: in de laatste minuut verliezen de belastingbetalers. Het recente drama bij Deutsche Bank moet hier een uitzondering op worden.
Althans, dat is wat Angela Merkel beweert. De Bondskanselier spreekt uit alle macht tegen dat de getroebleerde bank met belastinggeld overeind wordt gehouden. Volgens de Europese ´bail-in´-regels moeten ook eerst de obligatie- en aandeelhouders bloeden, voordat een bank staatssteun mag ontvangen.
Dat Deutsche bank in de problemen is, staat buiten kijf. De grootste bank van Duitsland heeft zichzelf volgezogen met complexe derivaten en bezit weinig eigen middelen om klappen op te vangen. Een megaboete van 14 miljard die de bank nu boven het hoofd hangt vanwege een aandeel in de huizencrisis in de VS, kan de bank kopje onder duwen. En omdat de bank zo groot is, is het besmettingsgevaar voor de Europese economie aanzienlijk.
Dat de problemen te voorkomen zijn geweest, is eveneens een feit. Een bankensplitsing zoals in de Verenigde Staten bestaat, schermt spaargeld af en vermindert het systeemrisico. Voorstellen hiervoor zijn vast blijven zitten in het Europees parlement, gekaapt door Christendemocratische en liberale partijen die hun oren hebben laten hangen naar een jammerende bankenlobby.
Het is zaak dat er haast gemaakt wordt met de hervorming van bankenregels. Maar nemen rechtse politici nemen het geweeklaag van lobbyisten over. Vorige week nog kwam de rechtse EU-commissaris Dombrovskis met een gloedvol betoog dat Europese banken toch vooral ontzien moeten worden.
Het gevolg is dat de banken acht jaar na de crisis nog steeds te groot zijn om te falen, en een systeemcrisis veroorzaken als de overheid niet bijspringt. Andersom mogen aandeelhouders op zonnige dagen nog steeds de dividenden in hun zak steken. Deutsche Bank keerde in de laatste jaren 4,6 miljard aan dividend uit, geld dat nu erg was geweest om de bank overeind te houden.
De casus met Deutsche bank laat zien dat de bankensector in de blessuretijd is. De banken zijn aan de winnende hand, en zoals dat gaat met een team op voorsprong, kermen ze bij iedere ingreep. Tijd om dit soort trucjes door te prikken en haast te maken met de hoognodige hervormingen in de bankensector.