NU.nl: strengere controle op export spionagemiddelen - Hoofdinhoud
De Europese Commissie wil dat er sterkere beperkingen komen voor de export van technologie die kan worden gebruikt voor digitale spionage of cyberaanvallen.
De Commissie heeft woensdag een voorstel gepresenteerd dat de handel in zulke technologie buiten de Europese landsgrenzen verder zou inperken.
Met het voorstel wil de Commissie zogenoemde 'dual-use goods' reguleren. Dat zijn goederen die zowel een civiele als militaire toepassing hebben. Daarbij gaat het in toenemende mate om hardware en software die voor digitale spionage bruikbaar is, maar ook nucleair materiaal en luchtvaarttechnologie kunnen onder de regels vallen.
De nieuwe regels moeten voorkomen dat de technologie wordt geëxporteerd naar landen die hier mogelijk de mensenrechten mee willen schenden. De regels moeten in de hele Europese Unie worden geharmoniseerd en efficiënter worden gemaakt.
D66-Europarlementariër Marietje Schaake, die al jarenlang pleit voor de regels, reageert verheugd. "We hebben heldere exportcontroleregels nodig om te zorgen dat strategische en gevaarlijke items niet in de verkeerde handen vallen. Europese producten moeten niet kunnen worden gebruikt tegen de EU voor cyberaanvallen, bedrijfsspionage, of om mensenrechten te schenden in het buitenland."
Hacking Team
Vorig jaar werd het Italiaanse bedrijf Hacking Team wereldnieuws, nadat het zelf werd gehackt en interne documenten op straat kwamen te liggen. Daaruit bleek dat het bedrijf spionagesoftware had verkocht aan landen als Sudan, Saudi-Arabië en Bahrein. In ieder geval in Sudan lijkt de software te zijn gebruikt om critici van de regering te bespioneren.
In 2014 sloten 41 landen, waaronder Nederland, al het Wassenaar Arrangement. Ook dat verdrag regelt de handel in dual-use goods en conventionele wapen, maar is niet wettelijk bindend.
Het nieuwe voorstel van de Commissie moet nog worden besproken door het Europees Parlement en de lidstaten voordat het daadwerkelijk kan worden ingevoerd.