Meer zekerheid voor de koopvaardij - Hoofdinhoud
Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Raymond Knops (CDA) komen met een initiatiefwetsvoorstel om private beveiliging van Nederlandse koopvaardij mogelijk te maken.
Het overgrote deel van de producten waar we elke dag mee leven wordt, voordat het bij ons in de winkel belandt, over zee vervoerd. Aan dat wereldwijde transport verdienen we in Nederland veel geld. Maar door piraterij is dat vervoer over zee vaak riskant. We kennen allemaal verhalen over de piraten voor de kust van Somalië. Piraterij maakt zeevarend personeel en hun thuisfront ongerust, want op volle zee kun je de politie nu eenmaal niet bellen.
Om deze reden stelt de overheid reders die door riskante gebieden varen sinds een paar jaar mariniers ter beschikking. Maar deze bescherming moet lang van tevoren worden aangevraagd. Een aanvraagtermijn van acht weken is te lang voor bedrijven die vaak nog op het laatste moment een opdracht binnenkrijgen. Wij vinden dat we dit moeten oplossen. Zeker nu alle landen om ons heen dat al hebben gedaan. Het is hoogtijd om reders, het zeevarende personeel en hun thuisfront meer zekerheid te bieden.
Er zijn mensen en organisaties die er nu principieel voor pleiten om het reders toe te staan zichzelf te bewapenen met privélegers. Recht tegenover hen staan mensen en organisaties die principieel van mening zijn dat het geweldsmonopolie van de overheid nooit mag worden gedelegeerd.
Beide kampen helpen reders en het zeevarende personeel niet verder. Daarom komen wij met een initiatiefwetsvoorstel waarin we kiezen voor een zorgvuldige oplossing - de Wet Bescherming Koopvaardij (WBK). Als de overheid niet in staat is om veiligheid te bieden, dan moeten reders zichzelf mogen beschermen. Maar alleen onder duidelijke, strenge voorwaarden en intensief toezicht. Dit voorkomt dat er rambo’s op zee ontstaan. Als een reder door een riskant gebied moet varen en geen mariniers kan krijgen, dan kan hij straks bij de Kustwacht een vergunning voor het inhuren van professionele bewapende beveiligers aanvragen. De beveiligers moeten zich, net als militairen, houden aan een geweldsinstructie. Als het onverhoopt nodig is om geweld tegen piraten te gebruiken, dan is de kapitein verplicht hierover te rapporteren aan het OM.
Het wetsvoorstel kan rekenen op steun van onder andere de rederijen (KVNR), kapiteins (NVKK), werknemers (Nautilus) en werkgevers (VNO-NCW) en een groot aantal andere stakeholders.
Een volledige lijst van ondersteuners is hier te vinden
Het wetsvoorstel zelf treft u hier