Hans van Baalen (VVD-EP): ook zonder EU-lidmaatschap blijft Turkije cruciale partner EU en NAVO

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 14 september 2016, 14:08.

Tijdens het plenaire debat over Turkije in het Europees Parlement te Straatsburg, heeft Hans van Baalen (VVD-EP) benadrukt dat de toenemende spanningen tussen de EU en Turkije niet mogen niet leiden tot een breuk.

Los van de toetredingsdiscussie en de buitenproportionele reactie van president Erdogan op de mislukte coup, is en blijft Turkije een belangrijk buurland van Europa en een cruciale NAVO-partner.

De vluchtelingendeal met Turkije dient in stand te blijven, evenals samenwerking met de Turken om Islamitische Staat te bestrijden en Syrië te stabiliseren, opdat Syrische vluchtelingen op termijn kunnen terugkeren voor de wederopbouw van hun land. Aan de 72 criteria voor visum-liberalisatie kan niet worden getornd, waarbij de EU zich dus niet mag vastleggen op een deadline. Uiteraard geldt dit ook voor de discussie over een toekomstig EU-lidmaatschap van Turkije. Dit is thans niet aan de orde, omdat Turkije zich in autoritaire richting ontwikkelt en daarmee steeds verder van de EU afdrijft. Het is verstandig indien de EU en Turkije buiten de publiciteit, in smoke-filled rooms, overleggen of er niet een betere optie is dan EU-lidmaatschap.

Voorts dient Turkije zich te onthouden van het exporteren van binnenlandse problemen naar Europese landen. Dat de strijd tussen Erdogan- en Gülen-aanhangers in de straten en op de schoolpleinen in Nederland, Duitsland en andere EU-landen plaatsvindt, is onaanvaardbaar. In plaats van het vuurtje op te stoken, moet de Turkse regering de gemoederen tot bedaren brengen en Turken die in Europa wonen niet dwingen een loyaliteitsverklaring aan Ankara en aan Erdogan af te geven. Wie in Nederland, Duitsland of een ander Europees land woont, heeft zich te houden aan de wetten en regels die daar gelden.

De relatie tussen de EU en Turkije, van groot belang voor veiligheid en stabiliteit en de wederzijdse handelsbetrekkingen, is niet gebaat bij lange armen en lange tenen uit Ankara noch bij de ontkenning van de EU dat Turkije direct door terrorisme wordt bedreigd en zich tegen terrorisme te weer mag stellen. Indien Frankrijk, terecht, de noodtoestand mag afkondigen, mag Turkije dat ook.