SGP en Tweede Kamerverkiezingen 2017
Met dank overgenomen van Parlement.com.
De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)1 had bij de verkiezingen van 15 maart 2017 Kees van der Staaij2 als lijsttrekker. De SGP haalde 3 zetels, daarvóór had de partij 3 zetels in de Tweede Kamer. De titel van het verkiezingsprogramma luidde 'Stem voor het leven'.
Inhoudsopgave
De SGP ging de verkiezingen in met het programma: 'Stem voor het leven'. Het programma is vooral gericht op familie en gezin.
Speerpunten van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 20173 zijn:
Economie/begroting
-
-verlagen van de belasting op arbeid.
-
-afschaffen van de overdrachtsbelasting.
-
-afbouwen van het eigen-woningforfait en hervormen van de hypotheekrenteaftrek.
-
-pensioenopbouw, de aflossing van hypotheken en zorg worden aan elkaar gekoppeld.
-
-er moet fors worden geïnvesteerd in kennis en innovatie.
-
-ondernemers moeten meer ruimte krijgen: lagere lasten voor ondernemers en minder bureaucratie.
een aantal maatregelen om starters gemakkelijker aan een woning te helpen:
-
-invoeren van een 'starterslening' voor beginners op de woningmarkt.
-
-banken moeten sneller een hypotheek geven aan mensen met een tijdelijk contract.
-
-ouders moeten hun kinderen belastingvrij kunnen helpen bij de aanschaf van een woning of bij de aflossing van de hypotheek.
-
-aflossen van hypotheekschulden moet over een langere periode uitgesmeerd worden.
Zorg
-
-de SGP is tegen abortus.
-
-de SGP is tegen hulp bij zelfdoding.
-
-er moet een goede regeling komen voor zorgverlof.
-
-mantelzorgers krijgen een fiscale aftrekpost.
-
-meer handen aan het bed.
-
-investeren in de zorg, bijvoorbeeld in een 3D-printer waarmee een ongeboren kind met een open ruggetje al tijdens de zwangerschap kan worden geopereerd.
Familie en gezin
-
-gezinnen ontvangen 1000 euro na de geboorte van het eerste kind.
-
-verhogen van de kinderbijslag.
-
-de kinderopvangtoeslag vervalt voor kinderen tot één jaar.
-
-meer ruimte voor thuisonderwijs.
-
-vastleggen van het ‘klassieke gezin van vader, moeder en kinderen’ in de Grondwet: ‘De exclusieve status van het huwelijk van man en vrouw dient in regelgeving en beleid tot uitdrukking te komen’.
-
-ambtenaren van de burgerlijke stand die op grond van hun geweten niet willen meewerken aan een “homohuwelijk” moeten daartoe het volste recht hebben.
-
-verplichten van bemiddeling bij een echtscheiding.
Veiligheid en justitie
-
-justitie moet worden versterkt met 5000 agenten om de dagelijkse criminaliteit aan te pakken en terrorisme te voorkomen.
-
-3 tot 4 miljard euro naar defensie.
-
-defensie moet absoluut ontzien worden bij nieuwe bezuinigingsrondes.
-
-afschaffen van de regel dat Nederland geen verdachten uitlevert aan landen waar de doodstraf wordt toegepast, ervan uitgaande dat het om goed functionerende rechtsstaten gaat.
Europa
-
-de EU moet afslanken: minder taken, minder geld, minder regels.
-
-verdragen die soevereiniteit overhevelen naar ‘Brussel’ moeten in Tweede en Eerste Kamer aangenomen worden met tweederde meerderheid.
-
-fors verminderen van de financiële afdracht aan de EU.
-
-eurolanden moeten zich aan afspraken houden. Zo niet, dan moeten zij uit de euro kunnen worden gezet.
Overig
-
-herinvoeren van een minister van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer. De minister moet ook verplicht de boer op zodat hij niet vastzit in het Europese vergadercircuit, maar weet hoe het eraan toegaat op de boerderij, op de kotter en in de kassen.
Letterlijke tekst
Hieronder een overzicht van de kansrijke SGP-kandidaten
foto | naam kandidaat | positie op kieslijst |
---|---|---|
C.G. (Kees) van der Staaij | 1 | |
E. (Elbert) Dijkgraaf | 2 | |
R. (Roelof) Bisschop | 3 | |
H.J.A. (Bert-Jan) Ruissen | 4 | |
Ch. (Chris) Stoffer | 5 |
Meer over
- 1.De SGP is een behoudende christelijke (reformatorische) partij aan de rechterkant van het politieke spectrum, die strikt volgens Bijbelse normen politiek wil bedrijven. Politiek leider van de SGP is Chris Stoffer. De partij werd opgericht op 24 april 1918 en is daarmee de oudste nog bestaande partij van Nederland.
- 2.Kees van der Staaij (1968) is sinds 1 juni 2024 staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State. Hij was van 19 mei 1998 tot 6 december 2023 Tweede Kamerlid voor de SGP. De heer Van der Staaij was in 2010-2023 politiek leider van de SGP. Hij was eerder adjunct-chefjurist bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In de Tweede Kamer hield hij zich onder meer bezig met algemene politiek onderwerpen, veiligheid en justitie, buitenlandse zaken, Koninklijk Huis en volksgezondheid, welzijn en sport. Hij zat verder een werkgroep voor die de herziening van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer voorbereidde en in 2021 een werkgroep over versterking van de positie van de Tweede Kamer. Bij zijn vertrek was hij de nestor van de Kamer.
- 3.Op 15 maart 2017 waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het ging om een reguliere verkiezing na afloop van de volledige kabinetsperiode, maar er lagen ook drie grondwetsvoorstellen voor die in eerste lezing waren aanvaard door beide Kamers. Winnaars waren GroenLinks, D66, PVV en CDA, terwijl de twee regeringspartijen verloren. Voor de PvdA was dat verlies zelfs 29 zetels. De VVD bleef wel de grootste. Nieuw in de Kamer waren DENK en Forum voor Democratie.