PvdA en Tweede Kamerverkiezingen 2017
De Partij van de Arbeid (PvdA)1 ging de verkiezingen van 15 maart 2017 in met het verkiezingsprogramma 'Een verbonden samenleving'. De lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid was Lodewijk Asscher2. Bij de verkiezingen in 2017 behaalde de partij 9 zetels. Vóór de verkiezingen had de partij 38 zetels in de Tweede Kamer.
Op de tweede plaats stond Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib3, gevolgd door minister Jeroen Dijsselbloem4. Hoogste nieuwkomer was vakbondsman Gijs van Dijk5.
Inhoudsopgave
De PvdA ging de verkiezingen in met het programma: 'Een verbonden samenleving'. Het was vooral gericht op eerlijk delen, vast werk, goed wonen, een gezond leven, scholing, emancipatie en recht op zeggenschap.
Speerpunten van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 zijn:
Economie/begroting
-
-miljarden extra investeren in een duurzame economie. Goed voor extra banen, leefomgeving en klimaat.
-
-ZZP'ers krijgen bescherming door minimumtarieven.
-
-loonsverhogingen bij bedrijven en overheid.
-
-bankbelasting wordt verhoogd.
-
-lage en middeninkomens betalen minder inkomstenbelasting, hogere meer.
-
-Wet normering topinkomens gaat gelden voor alle werknemers in de (semi-)publieke sector.
-
-het minimumjeugdloon vanaf 18 jaar verdwijnt stapsgewijs, iedere volwassene krijgt dan een volwassen loon.
-
-wie minder verdient, gaat minder huur betalen.
-
-wettelijke verbod op beloningsverschil tussen mannen en vrouwen.
-
-meer ruimte voor verhogen pensioenen.
-
-budget ontwikkelingssamenwerking gaat omhoog naar 0,7 procent.
Sociale Zekerheid/Zorg
-
-flexibele AOW: tot 3 jaar eerder stoppen met werken tegen een redelijke korting, niemand zakt onder het minimum.
-
-een uniforme polis voor alle basisverzekeringen in de zorg.
-
-afschaffen van eigen risico.
-
-geen marktwerking in eerstelijnszorg.
Onderwijs
-
-lestaak leraren gaat terug naar 20 uur per week.
-
-extra investeringen in het beroepsonderwijs en bijscholing van werknemers, in vijftien jaar tot 10 miljard euro extra per jaar.
-
-kinderen met een beperking doen mee in het gewone onderwijs. Ouders mogen zelf bepalen op welke school hun kind passend onderwijs krijgt.
-
-drie brede brugklassen in het voortgezet onderwijs: voorbereidend vakonderwijs, voorbereidend beroepsonderwijs en voorbereidend hoger onderwijs.
-
-meer geld naar gemengde en brede scholen, sport, cultuur en verenigingen en naar wijkvoorzieningen als bibliotheken.
-
-één voorziening voor opvang van alle kinderen van 0-4 jaar.
Veiligheid en justitie
-
-minimaal één wijkagent per vijfduizend inwoners. Meer mag voortaan ook.
-
-beter opvang vluchtelingen in eigen regio.
-
-blijven richten op strijd tegen ISIS en aanverwante organisaties.
-
-defensie krijgt meer geld voor bewaken grenzen, missies en bijdrage aan NAVO.
-
-strafrecht bij straatintimidatie.
-
-racisme wordt harder aangepakt. Politie en Openbaar Ministerie krijgen hiervoor meer geld.
-
-wietteelt wordt legaal.
Overig
-
-anoniem solliciteren bij alle overheden en (semi)publieke instellingen.
-
-de grootte van een asielzoekerscentrum wordt aangepast aan de omvang van dorp of stad.
-
-het ouderschapsverlof voor vaders gaat van een week naar drie maanden.
-
-meer geld voor armoedebeleid.
-
-onderzoek naar vormen van directe democratie.
Letterlijke tekst
Hieronder een overzicht van de kansrijke kandidaten en zittende Kamerleden op de lijst van de PvdA.
Meer over
- 1.De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 2.Lodewijk Asscher (1974) was van 23 maart 2017 tot 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Tot 14 januari 2021 was hij tevens fractievoorzitter, totdat hij die functie neerlegde vanwege zijn vertrek als beoogd lijsttrekker. Van 5 november 2012 tot 26 oktober 2017 was de heer Asscher vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte II. Hij was in 2006-2012 wethouder van Amsterdam (sinds 2010 was hij belast met financiën, onderwijs en jeugdbeleid). Eerder deed hij onderzoek naar communicatiegrondrechten. In 2010 was hij enige maanden waarnemend burgemeester van Amsterdam. Sinds maart 2022 is hij consultant bij organisatiebureau Van der Bunt.
- 3.Khadija Arib (1960) was vanaf 19 mei 1998 tot 4 november 2022, met een onderbreking van 30 november 2006 tot 1 maart 2007, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Van 13 januari 2016 tot 7 april 2021 was zij voorzitter van de Tweede Kamer. Mevrouw Arib is van Marokkaanse afkomst en kwam op haar vijftiende naar Nederland. Zij was voor zij Kamerlid werd onder meer waarnemend hoofd en senior-beleidsmedewerker Maatschappelijke Opvang en Gezondheidszorg van de gemeente Amsterdam. In de Tweede Kamer hield zij zich bezig met gezondheidszorg, medisch-ethische vraagstukken, bestrijding van mensenhandel en zedenwetgeving. Zij was voorzitter van de algemene commissie voor Jeugdzorg en gedurende korte tijd van de tijdelijke commissie corona.
- 4.Vooraanstaande PvdA-politicus, die in 2000 Tweede Kamerlid werd en in 2012 verrassend minister van Financiën. Wageningse ingenieur en voor hij Kamerlid werd plaatsvervangend hoofd van het stafbureau algemene leiding van het ministerie van LNV. In de Kamer spoedig een gewaardeeerd woordvoerder integratiebeleid en in 2007-2008 voorzitter van de onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen. Later woordvoerder asiel en vicefractievoorzitter. Pragmatisch en degelijk. Noemde zichzelf 'niet het meest opgewonden type'. Slaagde er in het oplopende overheidstekort onder het kabinet-Rutte II om te buigen naar een overschot. Kreeg ook in de EU gezag en zag zich in januari 2013 gekozen worden tot voorzitter van de eurogroep. Speelde daardoor een centrale rol bij het bedwingen van de financiële problemen van Griekenland en bij het voorkomen van een bankencrisis op Cyprus. Sinds 13 september 2022 is hij burgemeester van Eindhoven.
- 5.Gijs van Dijk (1980) was van 23 maart 2017 tot 15 februari 2022 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij was vicevoorzitter van de FNV en eerder bestuurder en afdelingshoofd bij de Algemene Onderwijsbond. Daarvoor werkte hij bij de HBO-raad. De heer Van Dijk woont in Den Burg (Texel). Hij hield zich als Kamerlid bezig met sociale zaken en werkgelegenheid, defensie, financiën, binnenlandse zaken, buitenlandse handel, wonen en rijksdienst en Koninkrijksrelaties.