Betrekkingen tussen Turkije en Rusland hersteld

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op woensdag 10 augustus 2016, 11:12.

Turkije en Rusland hebben hun maandenlange ruzie bijgelegd tijdens een bezoek van president Erdogan aan zijn collega Poetin. De ontmoeting gisteren in een tsaristisch paleis aan de Nevabaai, even buiten Sint-Petersburg, was een duidelijk signaal aan de Europese Unie, waarmee Turkije een steeds slechtere relatie heeft. De Turks-Russische banden stonden onder hoogspanning, nadat Turkije eind vorig jaar een Russisch jachtvliegtuig had neergehaald.

De toenadering tussen Ankara en Moskou zal bovendien tot kopzorgen in Brussel leiden, want de relatie tussen de EU en Turkije is in jaren niet zo slecht geweest. President Erdogan heeft sinds de mislukte coup herhaaldelijk geklaagd over het gebrek aan steun vanuit de EU. Ook is hij boos dat de Unie zich niet aan de afspraken houdt, die zijn gemaakt in het kader van de vluchtelingendeal.

Brussel is op zijn beurt kritisch over de toegenomen repressie in Turkije. Zo dreigt de EU de toetredingsonderhandelingen stil te leggen als Turkije de doodstraf weer invoert. VVD-europarlementariër Hans van Baalen dreigde in deze krant gisteren bovendien met handelsbeperkingen als Turkije zich niet aan de vluchtelingendeal houdt.

Lees het hele artikel in De Telegraaf (pag. 16) of via Blendle (€ 0,15)