Nieuwe Mogherini-strategie niet toekomstbestendig - Hoofdinhoud
Vandaag presenteert EU-Buitenlandchef Mogherini de nieuwe EU-strategie voor veiligheids- en defensiebeleid, meer dan een decennium na de vorige veiligheidsstrategie.
D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert: “Een nieuwe strategie is hard nodig en het is nog belangrijker dat de EU haar plek op het wereldtoneel inneemt. Alleen zo kunnen we het hoofd bieden aan de uitdagingen in de wereld van vandaag. Of het nou om de oorlog in Syrië, de aanpak van terrorisme of mensenrechtenbeleid gaat, de EU moet meer doen voor haar eigen burgers en burgers wereldwijd. Jarenlang zijn de lidstaten er niet in geslaagd effectief samen te werken op het gebied van veiligheid en defensie. Vanwege de dreigingen in de directe omgeving van de EU moet de Europese defensie capaciteit niet alleen worden vergroot maar moet defensie ook slimmer en effectiever worden door samen te werken. Dit is nog belangrijker nu het Verenigd Koninkrijk, met het op een na grootste leger van Europa, de Unie verlaat.” Migratie “Het buitenlandbeleid van de EU loopt het risico misbruikt te worden om migratiestromen naar Europa in te dammen. De deal met Turkije is hier een voorbeeld van.
Ook wordt gesuggereerd handel en ontwikkelingshulp in te zetten om de vluchtelingenstroom in te perken. Ik ben blij dat de nieuwe strategie hier niet in meegaat en juist naar het bredere plaatje kijkt. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat een buitenlandbeleid gebaseerd op waarden altijd tot de beste langetermijnresultaten zal leiden.” Nieuwe dreigingen “De verregaande digitalisering brengt veel voordelen, maar ook bedreigingen voor de veiligheid. De EU moet op dit gebied de leiding nemen om de veiligheid te waarborgen en een op rechten gebaseerde aanpak hiervoor te garanderen. De nieuw strategie slaagt er niet in duidelijke doelen op te stellen waarin de bescherming van digitale vrijheden hand in hand gaat met het bereiken van daadwerkelijke cybersecurity. Belangrijke vragen zoals of de EU iets gaat doen aan gedwongen datalokalisatie blijven onbeantwoord. Dit terwijl deze praktijken juist verworpen moeten worden om het open internet te behouden.
Als we een toekomstbestendige strategie willen, moeten we streven naar meer leiderschap en duidelijke ambities wat betreft cybersecurity en internetbestuur.” Schaake publiceerde een artikel over de noodzaak van een op waarden gebaseerd Europees buitenlandbeleid voor cybersecurity in het Journal of Cyber Policy. Marietje Schaake is lid van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement. Ze is ook Commissaris van de Global Commission on Internet Governance (GCIG), die onlangs een rapport uitbracht met aanbevelingen om de cybersecurity te verbeteren.