Start Brexit-proces vandaag

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 28 juni 2016.

In reactie op de uitslag van het Britse referendum heeft het Europees Parlement vandaag een resolutie aangenomen die onder andere oproept de artikel 50-procedure direct te starten.

D66-fractievoorzitter Sophie in ’t Veld reageert:

“Net als zovelen ben ik teleurgesteld over de meerderheid voor een Brexit, maar de kiezer heeft gesproken. Het is onacceptabel om heel Europa nu te laten wachten op het partijcongres van de Tories. De onderhandelingen zullen lang duren en dat moet natuurlijk zorgvuldig gaan, juist daarom moeten de Britten nu de artikel-50 notificatie doen. Dan weet iedereen waar we aan toe zijn.”

In de resolutie staat ook een expliciete oproep om de EU grondig te hervormen.

“De afgelopen jaren hebben we gezien hoe een vleugellam Europa grote uitdagingen zoals de vluchtelingencrisis, het klimaatprobleem en economische tegenslag niet aankan. D66 wil een EU die in staat is te handelen: daadkrachtig en slagvaardig. Laten we deze tegenslag omzetten in vooruitgang voor heel Europa.”

D66 heeft tegen alle amendementen gestemd ingediend door andere Europese fracties.

“In deze onzekere tijden is een breed gedragen uitspraak van het Europees Parlement hard nodig. De gezamenlijke resolutie van de EPP, S&D, ALDE en de Groenen is het resultaat van een zorgvuldig onderhandelingsproces. Voor D66 is het belangrijk dat het Parlement nu zoveel mogelijk gezamenlijk optrekt en niet meer onzekerheid creëert in Europa dan er nu al is.”