Vaart maken met Brexit

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op vrijdag 24 juni 2016.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld en Tweede Kamerlid Kees Verhoeven zijn teleurgesteld over de uitslag van het Brits referendum. “D66 is trots op de campagne die onze Britse liberale collega’s de LibDems hebben gevoerd. De Britse premier Cameron heeft hoog spel gespeeld door het Europees lidmaatschap in te zetten voor zijn eigen politiek gewin, en nu heeft hij keihard verloren. Zowel Groot Brittannië als Europa komen hier verzwakt uit, we moeten nu alles op alles zetten om de EU te versterken en te democratiseren”, aldus de D66’ers.

Stop gijzeling

Verhoeven zal maandagavond tijdens het plenaire debat in aanloop naar de EU-top een motie indienen waarin hij Rutte oproept tijdens de top te eisen dat de Britten direct op 28 juni het Brexit-proces starten. “Wat D66 betreft is het duidelijk, aankomende dinsdag moet Cameron direct het Brits verzoek op tafel leggen om de EU te verlaten. We kunnen ons niet langer laten gijzelen door de Britten. Een meerderheid stemde Brexit, dan moeten ze nu ook zo snel mogelijk de EU verlaten”, aldus Verhoeven.

Hoe nu verder

Voor D66 is het glashelder: Europa mag niet nog een keer gegijzeld worden door een lidstaat. Andere landen die een referendum willen over het EU-lidmaatschap krijgen geen toezeggingen meer vooraf, zoals nu met de Britten is gebeurd. Daarnaast wil D66 zo snel mogelijk een conventie voor een verdragswijziging om Europa vergaand te hervormen en anders in te richten. “Het is nu zaak zo snel mogelijk aan de slag te gaan met een verdragswijziging. Deze tegenslag moet Europa niet uiteen drijven maar een begin zijn voor een democratischer en sterk Europa”, aldus In ’t Veld.