Na het Oekraïne-referendum: wat wordt volgende stap van kabinet?

Met dank overgenomen van J.H. (Han) ten Broeke i, gepubliceerd op donderdag 23 juni 2016.

Het kabinet moet een volgende stap zetten na het Oekraïne-referendum. Wat te doen? De coalitie zint op opt-outs, maar welke dan? Thierry Baudet en Jan Roos, de organisatoren van het ­Oekraïnereferendum, kregen een telefoontje van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze werden uitgenodigd voor een gesprek, maar de heren sloegen de uitnodiging af.

De coalitie van VVD en PvdA koerst af op aanpassingen zoals in 2005 ook gebeurde na het ‘nee’ tegen de Europese Grondwet. VVD-Kamerlid Han ten Broeke zorgde ervoor dat nationale parlementen meer invloed op de besluitvorming in Brussel kregen. Iets dergelijks wil hij weer.

‘Het is mijn taak als volksvertegenwoordiger om het referendum te wegen, te interpreteren en een vertaalslag te maken hoe we dat advies te gelde kunnen maken,’ zegt Ten Broeke. Hij verwijst naar landen als Denemarken die keer op keer een eigenstandige positie opeisen. ‘Neem de Denen bij het Verdrag van Maastricht, de Ieren bij het Verdrag van Nice en de Britten zelfs voorafgaand aan hun Brexit-referendum (deze week). Die landen gaan niet lopen brullen en blijven niet hangen in hun protest, die zorgen dat hun probleem het probleem van Europa wordt en dwingen daar een mooi wensenpakket af.’

De Denen hebben iets dergelijks alweer in de maak omdat ze in december 2015 de beoogde Europese politiesamenwerking per referendum afwezen.

Ten Broeke kritiseert de oppositie in de Tweede Kamer. ‘Wat doen wij als we niet oppassen? Wij blijven hangen in ons eigen gelijk. Maar dat gelijk staat tegenover het gelijk van 27 andere landen. Als je niet onderhandelt met de uitslag om tegemoet te komen aan de grieven, dan zegt Europa: dan toch zonder u,’ zegt de VVD’er. Hij doelt op het in stand blijven van het associatieakkoord, ook al doet Nederland niet mee.

Lees het hele artikel in Elsevier, nummer 25 (abonnees)