Artikel in het Dagblad van het Noorden over de mogelijkheid om de Formule 1 naar Nederland te halen - Hoofdinhoud
21 juni 2016 dinsdag
Editie Zuidoost-Drenthe
Dromen van Formule 1 op TT CircuitBYLINE: ARNOUD BODDE
'Het kan wel. Je krijgt niet meteen een heel ander circuit'
Een Formule 1 Grand Prix op het TT Circuit van Assen. Aan de fans zal het niet liggen. Maar hoe realistisch is het?
U weerszijden van een nasmeulende barbecue, klinkt de stem van Jannes.
Zolang er nog een droom bestaat / Die elke stille wens verraadt. Drie mannen sloffen voorbij. Lachend proberen ze mee te lallen, een Britse vlag om de schouders. De camping in Witten ontwaakt. Voor de tweede keer dit jaar is het bommetjevol rond Assen. Zes weken geleden tijdens het jaarlijkse motorsportspektakel de TT, en nu weer.
Het is zondag 2 augustus 2020.
Bernie Ecclestone heeft de nacht doorgebracht in Hotel Prinsenhof in Groningen. Hij is twee dagen eerder met zijn privéjet geland op Groningen Airport Eelde om Max Mania met eigen ogen te aanschouwen.
Wandelend in de vernieuwde pitstraat, onze landgenoot. Op weg naar zijn bolide. Op de blauwe neus van zijn Red Bull prijkt een 1. Max Verstappen heeft zijn vastenummer 33 dit seizoen vervangen. Cruijff zou zeggen: da's logisch, als wereldkampioen.
Speciaal voor vandaag is het cijfer fel oranje. De kleur die de meerderheid van de 130.000 toeschouwers op de tribune op of aan hun lijf hebben. Verstappen start straks op pole position in deze allereerste Heineken Dutch Formula One Grand Prix in Assen.
Wat een droom. Volledig uit de duim gezogen.
Maar zo raar is dat niet. Uit een steekproef onder 1200 noorderlingen, uitgevoerd door RegioNoord- Panel en Enigma Research, blijkt dat 47 procent van de mensen uit Groningen, Drenthe en Friesland vindt dat het TT Circuit moet proberen de Formule 1 naar Assen te halen. Een kwart van de ondervraagden staat er neutraal in, 18 procent is het er niet mee eens, de rest heeft geen mening.
Is het realistisch, een Formule 1 Grand Prix op het TT Circuit in Assen?
Omdat het onderwerp niet voor het eerst op tafel ligt, beginnen we bij Mister TT - Jaap Timmer, decennialang bestuurslid van de Stichting Circuit van Drenthe. Hij sprak er al eens over met de grote baas van de Formule 1, Bernie Ecclestone. De laatste keer tijdens een internationale motorsportlunch in Genève.
,,We zaten recht tegenover elkaar'', herinnert Timmer zich. ,,Hij zei: dat moet je niet willen, Formule waagschaal. Jullie hebben een fantastisch evenement. Als je daar een tweede evenement naast zet, krijg je twee halfbakken producten.''
Maar dat gesprek tussen Timmer en Ecclestone vond plaats in de eerste helft van de jaren negentig. In 1997 werd Max Emilian Verstappen geboren. Achttien jaar later rijdt de Nederlander in de allerhoogste klasse van de autosport. En dat doet-ie best aardig.
Beroepsmatige volgers van de Formule 1 vinden het geen raar idee, een Grand Prix in Nederland. ,,In de hoogtijdagen van Michael Schumacher zorgde Ecclestone zelfs dat hij in één jaar twee races had in Duitsland'', zegt Jonathan McEvoy, Formule 1 correspondent van The Daily Mail. ,,Hij zou er best wat in kunnen zien, heeft net een deal gesloten met Heineken als sponsor. En Max is de grote jonge ster. Ecclestone zal voornamelijk het geld volgen, maar een goed plan wil hij op z'n minst bekijken.
Over de kosten wordt schimmig gedaan, maar met 30 miljoen euro kun je een Grand Prix kopen.''
Paul Weaver, F1-verslaggever voor The Guardian, bevestigt wat McEvoy zegt: ,,Ecclestone wil geld zien. Maar hij is ook altijd geïnteresseerd in iets nieuws. De laatste jaren wordt steeds meer buiten Europa geracet.
Niet altijd met succes. En als Assen de faciliteiten op orde kan brengen en een competitief bod doet. Waarom niet?''
Dat laatste is ook de overtuiging van André Venema, hoofdredacteur van het tijdschrift Formule 1. ,,Niets is onmogelijk. Assen moet brutaal zijn, lef hebben, kennis inkopen.
Kijk wat het oplevert. Volle hotels en campings in het Noorden. Privéjets op Eelde. Groningen en Drenthe hebben ook de Giro en de Vuelta naar Nederland gehaald. En het is niet gezegd dat Assen net als Azerbeidzjan (waar afgelopen weekeinde werd geracet) 45 miljoen euro op tafel moet leggen. Ecclestone moet de charme inzien van 100.000 racefans op de tribune, in plaats van 20.000 keurige expats in het Midden-Oosten.
De Heineken Dutch Grand Prix.
Als je het doet, moet je het doen in de tien jaar dat Verstappen de Formule 1 kan domineren.''
Sportorganisator Lee van Dam uit Assen vindt 30 tot 45 miljoen euro zelfs te hoog ingeschat. Hij is deman achter het andere auto-evenement in Assen, de Gamma Racing Day, maar ook van zoveel meer op het gebied van (inter)nationale auto- en motorsport. Hij kent Ecclestone al sinds de jaren dat de Brit teameigenaar was van Brabham en er nog met F1-wagens op Zandvoort (tot 1985) werd gereden. ,,Ik denk dat je met 15 tot 20 miljoen euro goed zit'', zegt Van Dam.
Maar dan zijn we er nog lang niet.
Want het circuit moet worden aangepast.
Van Dam schat in dat dat vele tientallen miljoenen euro's gaat kosten. De pitboxen van nu, geschikt voor motoren, moeten groter.
De pitstraat moet breder, evenals delen van het circuit. En daar is qua vierkante meters wel ruimte voor, maar die aanpassingen moeten ook worden betaald. En aan de Formule 1, hoeveel races ook, hoeveel bezoekersrecords je ook breekt, wordt geen geld verdiend.
Van Dam zegt min of meer wat Jaap Timmer ook zegt: je moet oppassen dat je niet het karakteristieke van het motorcircuit van Assen verknoeit.
,,Maar het kan wel. Je krijgt niet meteen een heel ander circuit.
Het is echt de vraag hoeveel men er voor over heeftomdit voor elkaar te krijgen.''
Men... Wie is dat dan? Voormalig Formule 1 coureur Jan Lammers geeft antwoord: ,,Dit heeft pas kans van slagen als Den Haag het op de agenda zet. Net als een EK of eenWK voetbal, of de Olympische Spelen.
De politiek moet het maatschappelijk belang er van in zien. Maar aangezien het opportunisme hoogtij viert in Den Haag zou het zo maar kunnen. Je kunt de bevolking een prachtig evenement geven.''
Lammers maakt wel de kanttekening dat zijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar een Grand Prix op Zandvoort, de plek met F1-historie.
Als kartrekker van een avontuur met de werktitel 'Haal de Formule 1 naar Assen' is hij dus ongeschikt.
Journalist Venema ziet in Jan-Peter Balkenende een goede lobbyist.
,,Kent de Verstappens, kent de politiek, houdt van autoracen.''
Maar allereerst zal het TT Circuit er iets in moeten zien. En voorzitter Arjan Bos houdt zich in een eerste reactie op de vlakte. ,,We volgen de maatschappelijke discussie met belangstelling.
Essentieel wordt de keuze die de overheid maakt ten aanzien van de financiële invulling.
Circuits kunnen dat niet meer op eigen kracht. We wachten de ontwikkelingen verder op afstand af. Het is nu niet aan de orde.''
Voor de 47 procent van de noorderlingen die in het onderzoek van deze krant enthousiast was over een Formule 1 Grand Prix in Assen is het antwoord van Bos wellicht teleurstellend.
En uiteraard hebben we gepoogd de vraag te stellen aan Ecclestone zelf, de man die uiteindelijk bepaalt.
Zijn secretaresse heeft onze vragen vrijdagochtend genoteerd en zou ze aan hem voorleggen. ,,Zodra hij tijd heeft, belt hij u terug.''
Zodra hij dat doet, leest u het hier.
Per slot van rekening hebbenwenog even, voordat het 2020 is.
'Ik geloof niet in de gedachte dat het niet zou kunnen'
VVD Tweede Kamerlid Rudmer Heerema, komend weekeinde op bezoek bij de TT in Assen, zette een Nederlandse Formule 1 Grand Prix twee weken geleden (voorzichtig) op de politieke agenda door vragen te stellen aan sportminister Edith Schippers. Hij wil graag voor 30 juni antwoord op de vraag of de door Schippers geïnstalleerde Sportraad kan onderzoeken of het haalbaar is, een Nederlandse Grand Prix. Hij zegt ook dat de landelijke overheid er geen financiële middelen in moet steken.
,,We moeten vooral in kaart brengen op wat voor manier dit financieel haalbaar is. Wat ik hoor is dat een aantal grote bedrijven wel geïnteresseerd is. De overheid kan lobbywerk verrichten en bijvoorbeeld ontheffingen regelen.''
Bij grote bedrijven die aan de Formule 1 zijn verbonden staat het licht nog niet op groen. David Pugh, woordvoerder van Heineken, zegt dat zijn bedrijf niet bepaalt wáár een Grand Prix wordt georganiseerd. De vraag of Heineken extra geld wil steken in een 'Heineken Dutch Grand Prix' laat hij onbeantwoord.
Randstad, al jaren sponsor van F1-team Williams, reageert enthousiast op het idee. ,,Maar of we daar geld voor op tafel zouden leggen, kan ik echt niet zeggen'', zegt een woordvoerder. Jumbo Supermarkten, sponsor van Verstappen, houdt de boot af: ,,Wij steunen jong talent. Jumbo heeft vooralsnog geen interesse of plannen om een mogelijke Grand Prix in Nederland te sponsoren.''
En de overheden in Drenthe dan?
Gedeputeerde Henk Jumelet komt in actie 'als er een verzoek ligt van het TT Circuit en de gemeente Assen'. Wethouder Ruud Wiersema (Stadspartij PLOP) maakt graag tijd voor een gesprek en legt meteen een fotoboek uit 2010 op tafel van de Superleague Formula, een soort F1-wagens die dat jaar op Assen reden. ,,We hebben genoeg sportieve ambities'', zegt Wiersema, die zich niet laat verleiden om over een financiële bijdrage te praten. ,,Er zal nog heel wat water door de Drentsche Aa moeten, maar niet geschoten is altijd mis. Ik denk dat multinationals hier achter moeten gaan staan. Unilever, Shell, Heineken. Kijk, als ik me voorstel aan Ecclestone maakt dat geen indruk. Maar ik geloof niet in de gedachte dat het niet zou kunnen. De geur van brandend rubber, het geluid, de beleving.
Ik ben enthousiast.''
Zandvoort is al een stap verder.
Eind vorig jaar nam de gemeenteraad daar een motie aan waarin burgemeester en wethouders werd opgedragen de mogelijkheden van een F1 Grand Prix op Zandvoort te onderzoeken. Circuit- directeur Erik Weijers zei kort daarna dat het in 2020 mogelijk zou moeten zijn om in Zandvoort te rijden met Formule 1-wagens. ,,En in de media is nu de wens een beetje de vader van de gedachte geworden'', zegt hij.
,,Er zal veel geld van de overheid bij moeten. En als je het doet, moet je het in de komende tien jaar doen. De kans dat het lukt is nu tien procent. Dankzij de prestaties van Verstappen. Want twee jaar geleden was dat, denk ik, nog niet éénhonderdste van een procent.''