D66: Open, veilig en inclusief internet vereist dringend meer leiderschap

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op dinsdag 21 juni 2016, 2:14.

Vandaag presenteert de Global Commission on Internet Governance (GCIG) haar eindrapport ‘One Internet’, met aanbevelingen om het internet open, veilig, betrouwbaar en inclusief te houden. Het gaat onder meer om een internationaal akkoord over cyberaanvallen en de wisselwerking tussen inlichtingendiensten en ICT-bedrijven wat betreft gegevenstoegang.

“Zonder zichtbaarder en meer politiek leiderschap zal het open internet zoals we dat kennen er binnenkort heel anders uit zien. Bedrijven, overheden en criminelen zijn bezig hun eigen belangen na te jagen. Dat gaat vaak ten koste van het publieke belang. De sociale, economische en culturele voordelen die het wereldwijde web gebracht hebben, moeten meer ruimte krijgen en niet worden beperkt”, aldus D66-Europarlementariër Marietje Schaake.

Versleuteling niet verzwakken

Een van de belangrijke aanbevelingen uit het rapport is dat staten versleuteling van data niet mogen breken of verzwakken. Schaake: “Aan de vooravond van de massale doorbraak van cruciale nieuwe technologieën zoals the Internet of Things en Blockchain is veiligheid essentieel voor vertrouwen. De toekomst van het open internet wordt daarnaast bedreigd door autoritaire staten zoals Iran of China. Maar ook in Europa bestaat een groot risico dat rechten en vrijheden worden uitgeruild in naam van veiligheid, bijvoorbeeld onder de kapstok strijd tegen terreur. De privatisering van de rechtsstaat online wordt doorgedrukt door bedrijven content te laten filteren en zelfs offline te laten halen. Wij adviseren tegen deze praktijk op te treden, en raden controle en heldere juridische kaders aan.”

Algoritmes

De GCIG adviseert ook controle op de gevolgen van algoritmes om discriminatie, censuur en ongewenste profilering te vermijden. “Vertrouwen in het gebruik van online diensten hangt samen met de manier waarop privacy, netneutraliteit, toegang tot informatie en vrijheid van meningsuiting online vorm krijgen. Steeds vaker bepalen algoritmes wat we te zien krijgen online, welke keuzes we kunnen maken en welke aanbiedingen we krijgen”, aldus Schaake.

Inclusief

De GCIG spreekt zich uit tegen zero-rating, het gratis aanbieden van content door bijvoorbeeld Facebook. Schaake: “Internettoegang wordt steeds belangrijker voor ontwikkeling. Wereldwijd zijn twee miljard mensen nog niet online en de rechten van internetgebruikers in ontwikkelingslanden zijn vaak minder beschermd. Toegang voor alle mensen tot het gehele internet moet het doel blijven.”

Enkele andere aanbevelingen in het rapport zijn:

  • • 
    Staten moeten een internationaal akkoord sluiten over welke infrastructuur nooit het doelwit mag zijn voor een cyberaanval.
  • • 
    Overheden mogen bedrijven niet dwingen om technische achterdeuren in systemen te installeren om toegang te krijgen tot gegevens.
  • • 
    Producenten en verkopers van ICT producten moeten aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de kwaliteit van de technologie die ze produceren. Daar hangt ook aan vast dat bedrijven zich moeten kunnen verzekeren tegen cyber-aanvallen.

De Commissie bestaat uit leden met verschillende achtergronden van over de hele wereld. Leden zijn onder meer Carl Bildt (ex-premier van Zweden), Michael Chertoff (brein achter de US Patriot Act, David Omand (ex-hoofd van de Britse inlichtingendienst GCHQ), Joseph Nye (Harvard professor en ex-hoofd van de National Intelligence Council van de VS). Schaake is het enige Nederlandse lid van de Commissie.

Op 29 juni zal Schaake een bijeenkomst met Carl Bildt hosten in het Europees Parlement waar het rapport en de aanbevelingen worden gepresenteerd en besproken.

Tags: Buitenlandse Zaken, Digitale Agenda, digitale vrijheid, EU, internet, internetvrijheid

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: