Niet lichtzinnig oordelen over arbitrage in handelsverdragen - Hoofdinhoud
Agnes Jongerius, PvdA-Europarlementariër, hoort donderdag in Leiden verschillende juridische experts over arbitrage in handelsverdragen. Die kwestie is een belangrijke splijtzwam in de discussie over de verdragen, die de Europese Unie met onder meer de VS (TTIP) en Canada (CETA) wil sluiten. Jongerius wil graag uitzoeken hoe in de juridische wereld tegen deze bijzondere, maar controversiële vorm van rechtspraak wordt aangekeken.
“We mogen hier niet lichtzinnig over oordelen. Als gevolg van het publieke debat is ISDS - een vorm van private rechtspraak waarbij multinationals bij geschillen de zaak makkelijk naar hun hand kunnen zetten - al van tafel verdwenen. ICS, het Investment Court System, ligt nu als opvolger voor. Het is een verbetering omdat de arbitrage nu aan publieke rechters wordt gelaten. Maar de vraag blijft of we zo’n apart rechtssysteem echt nodig hebben. Of het bedrijfsleven, net als iedereen, niet gewoon via de bestaande juridische kanalen zijn eventuele klachten kan laten toetsen”, aldus Jongerius.
In het Academiegebouw van de Universiteit Leiden aan het Rapenburg zal Agnes Jongerius donderdag kennis nemen van de opvattingen van de volgende experts:
-
-Prof. Snijders, expert arbitrage (Universiteit Leiden)
-
-Mr. dr. Tans, expert handelsverdragen (Radboud Universiteit Nijmegen)
-
-Mr. dr. Ankersmit, expert milieurecht (ClientEarth)
De kwestie is actueel omdat het Europees Parlement nog dit jaar zal moeten oordelen over CETA, het vrijhandelsverdrag met Canada. De onderhandelingen tussen de EU en Canada zijn al afgerond. Als de lidstaten met de verdragstekst akkoord zijn, is het oordeel aan het parlement. Agnes Jongerius wil voorkomen dat het verdrag al ‘voorlopig’ wordt ingevoerd als de regeringsleiders hun handtekening hebben gezet. Op die manier worden op ‘slinkse’ wijze de afspraken - mogelijk inclusief ICS - al ingevoerd, voordat de nationale parlementen zich hebben kunnen uitspreken.
“We moeten hier behoedzaam opereren. Nu CETA ‘voorlopig’ invoeren met het ICS-systeem betekent ook dat je een flink voorschot neemt op de discussie over TTIP, het mogelijke verdrag met de Amerikanen. Ik ben zo ver nog niet. Ik wil de voor- en nadelen van ICS eerst goed op een rijtje hebben. Daarvoor laat ik me nu verder informeren door deskundigen uit de juridische wereld. Tot nader order kan ik dus mijn zegen niet geven aan het CETA-verdrag”, aldus Agnes Jongerius.
(persbericht 14 juni 2016)