Schriftelijke vragen over een gebrekkig ict-systeem - Hoofdinhoud
Met dank overgenomen van L.A. (Leendert) de Lange i, gepubliceerd op woensdag 8 juni 2016, 2:37.
Vragen van het lid De Lange (VVD) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht ‘Gebrekkig ict-systeem apothekers vormt risico’ (ingezonden 8 juni 2016)
-
2)Wat is uw reactie op deze berichtgeving en wilt u daarbij in het bijzonder ingaan op de constatering dat ‘artsen en ziekenhuizen delen nog slechts summier hun patiëntgegevens met andere zorgverleners’?
-
3)Wat is uw oordeel over de constatering dat in 2016 nog 99% van alle communicatie over medicatie tussen apothekers en artsen via de fax verloopt? Kunt u aangeven welke risico’s hieraan zijn verbonden?
-
4)Hoe vaak komen communicatieproblemen rond medicatie tussen medisch specialisten, huisartsen, wijkverpleging, thuiszorg en apothekers voor? Wat zijn hiervan de consequenties en wat betekent dit voor de patiëntveiligheid?
-
5)Hoe kan het dat 95% van alle apothekers en 90% van de huisartsen zijn aangesloten bij het Landelijk Schakelpunt (LSP) en dat ziekenhuizen nog maar in een enkel geval zijn aangesloten? Is hiervoor een verklaring te geven? Welke concrete acties worden er ondernomen om dit percentage omhoog te krijgen?
-
6)Vanuit de apothekers komt het signaal dat ziekenhuizen wel medicatiegegevens opvragen, maar geen terugkoppeling geven van relevante laboratoriumuitslagen en eventuele medicijnen die tijdens de behandeling worden toegevoegd. Is dit een gewenste situatie? Zo nee, welke concrete actie wordt ondernomen om dit te veranderen?
-
7)Uit ‘onderzoek onder apothekers bleek dat bijna 80% van de patiënten fouten ontdekte in hun eigen medicatiedossier’ na inzage. Onderstreept u het belang dat mensen zelf inzage moeten kunnen hebben in het eigen medicatiedossier? Zo ja, welke concrete acties worden ondernomen om dit te bevorderen?
-
8)In hoeverre acht u het wenselijk en noodzakelijk dat alle zorgverleners in de eerste en tweedelijnszorg vanuit eenzelfde standaard op het gebied van informatie en communicatietechnologie gaan werken? Welke concrete stappen worden hier in gezet en welke rol gaat het Persoonlijk Gezondheidsdossier hierin spelen?
-
9)In hoeverre wordt de gebrekkige praktijk rond elektronische gegevensuitwisseling in de zorg en de wens van diverse partijen om te komen tot een gezamenlijke standaard belemmerd door een nog niet afgeronde wetsbehandeling van de wet ‘Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens’ die op dit moment aanhangig is in de Eerste Kamer? Zo ja, zijn er mogelijkheden om hier versnelling in aan te brengen?
[1] http://www.nrc.nl/next/2016/06/06/gebrekkig-ict-systeem-apothekers-vormt-risico-1625581
[2] http://www.nrc.nl/next/2016/06/06/faxen-om-fouten-te-voorkomen-1626123