Net sluit zich rond belastingontwijkers - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement heeft vandaag met een zeer ruime meerderheid een wetsvoorstel aangenomen om belastingontwijking tegen te gaan. Hiermee geeft het parlement een duidelijk signaal af, dat Europa belastingontwijking kan en moet bestrijden. Dit signaal is vooral bestemd voor de Europese ministers van Financiën als zij volgende week vergaderen om een definitief besluit te nemen over deze Anti-Tax Avoidance richtlijn.
“Na vele jaren begint het net zich te sluiten rond de bijna malafide praktijken van multinationals, ten minste als landen als Ierland en het Verenigd Koninkrijk niet weer dwarsliggen”, aldus Paul Tang. “Een akkoord onder Nederlands voorzitterschap markeert een trendbreuk in de rol, die Nederland als doorvoerhaven van onbelaste winsten heeft gehad,” aldus Paul Tang.
Zie hier zijn bijdrage aan het debat.
De Europese Commissie heeft bovenop de OESO afspraken aanvullende maatregelen voorgesteld. Daarom pakt de Anti-Tax Avoidance richtlijn met onder andere ´exit-taxation´ bedrijven aan, die hun winsten vanuit Europa naar belastingparadijzen wegsluizen.
Paul Tang: “Bedrijven die in de toekomst hun winst vanuit Europa overmaken naar een belastingparadijs, moeten afrekenen bij de uitgang. Dus in het land waar de winst wordt gemaakt. Hierbij trekken het Europees Parlement en de Europese Commissie aan dezelfde kant van het touw. Tien jaar geleden had ik niet durven dromen dat zo’n strenge belastingontwijkingswet in het Europees Parlement zou voor liggen en ook nog voldoende steun zou krijgen.”
Deze week wordt ook gestemd over het instellen van een onderzoekscommissie naar aanleiding van de Panama Papers. De commissie gaat onderzoek doen naar de onthullingen, dat in Panama veel onbelaste winst van bedrijven en zwartgeld van vermogende individuen gestald stond. Paul Tang wordt namens de PvdA lid van deze Panama-commissie om zo de strijd tegen belastingontwijking voort te zetten.
(Persbericht 8 juni 2016)